Unutturamazlar
Kurtuluş Savaşı'nın önderi, bağımsız laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, aydınlanmanın ve devrimlerin öncüsü Atatürk'ü ölümünün 70'inci yılında sevgi, bağlılık ve kararlılıkla anıyoruz. Ulu Önder, tüm yurtta resmi kurumların yanı sıra belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleriyle anılıyor.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gün boyu çeşitli tören ve etkinliklerle anılacak. Saatler 09.05’i gösterdiğinde tüm yurtta 2 dakika süreyle sirenler çaldı, bayraklar yarıya indirildi.
Ankara’daki ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.
Anıtkabir'deki tören saat 8.55'de devlet erkanının aslanlı yolda yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bakanlar, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı: ''Büyük Atatürk, Ebediyete intikalinizin 70. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün dünyada sözü dinlenir, güçlü, güven ve denge unsuru bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.
Cumhuriyetle yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 80 yılda büyük çaba gösteren Türkiye, ilerlemesine kararlılıkla devam etmektedir. Bu çabalar sonunda muazzam başarılar elde eden Türkiye, konumu ve gücüyle, dinamizmiyle, uluslararası alandaki etkinliğiyle dünya barışına, istikrarına yaptığı katkılarla bütün dünyanın saygısını kazanmıştır.
En büyük eseriniz Cumhuriyeti gösterdiğiniz istikamette ilelebet yaşatmaya, dünyadaki gelişmeleri izlemeye, demokratikleşmemizi sürdürmeye ve gelecek nesillere daha müreffeh, daha güçlü ülke bırakmaya kararlıyız. Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''
TBMM'de tören
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 70. yılı dolayısıyla TBMM'de de törenle anıldı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, saat 09.05'de Meclis'teki Atatürk Anıtı'na, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde ''TBMM Başkanlığı'' yazan çelengi koydu.
Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Klasik Türk Müziği Topluluğu tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirilerek anıldı.
Dolmabahçe Sarayı'nda tören
Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen tören ise, TBMM adına Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul Valiliği adına Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol ile Türk Silahlı Kuvvetleri adına Garnizon Komutanlığı'ndan görevlilerin Atatürk'ün yatağına birer buket çiçek bırakmasıyla başladı. Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe de çiçek sundu.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunulan törende, daha sonra İstiklal Marşı okundu. Bu sırada, Atatürk'ün Türk Bayrağı motifiyle örtülmüş yatağının her iki yanında nöbet tutan askerlerin ağladığı görüldü.
Buradaki törenin ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener, ''Mavi Salon''da özel defteri imzaladı.
''Atatürk hiç ölmedi"
Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Atatürk hiç ölmedi, ölmeyecek. O'nu bizler yaşatacağız. Çok sevdiği milleti, çok sevdiği gençlik O'nun daima arkasında. Çünkü O, milletini çok fazla sevdi. Hiçbir devlet adamının bu kadar milletini sevdiğini ben görmedim. Büyük bir sevgiyle bağlıydı milletine ve gençliğe... Bu nedenle, her şeyi gençliğe emanet etti. Bugün de burada huzurunda o yatağı gördüğüm zaman çok değişik hisler duyuyorum. O yatakta en son ayrılışımız gözümün önüne geliyor, ama hayat devam ediyor.''
Adatepe, Atatürk ile ilgili anıları içeren ve oğlu tarafından yazılan ''Atatürk'ün Ailesinden Anılar'' adlı kitabın, önümüzdeki hafta piyasaya çıkacağını bildirdi.
Dolmabahçe Sarayı'na ziyaretçi akını
Resmi törenin ardından Atatürk'ün yatak ve çalışma odası, öğrenciler, gençler ve yurttaşların yeniden ziyaretine açıldı. Ziyaret sırasında, Atatürk'ün kendi sesinden ''10. Yıl Nutku'' ziyaretçilere dinletildi.
Taksim'de tören
Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen tören ise İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi partiler, üniversiteler ile diğer kurum ve kuruluşlar adına anıta çelenk konulmasıyla başladı.
İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından anıt şeref defteri imzalandı. Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile gaziler ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Bu arada, törenin sona erdiği sırada tören alanının dışında bulunan bir kişi, tekbir getirerek ''Sizi İslam'a davet ediyorum'' diye bağırdı. Güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilen kişiye, törene katılan gazilerin de aralarında bulunduğu bazı vatandaşlar da tepki gösterdi.
Şişli'de tören
Şişli'deki Atatürk İnkılap Müzesi'nde düzenlenen törene ise, Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla Cumhuriyet Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki törenin ardından Şişli'deki Atatürk İnkılap Müzesi'nde bulunan Atatürk'ün çalışma odasında da tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulduktan sonra da Kaymakam Öklü tarafından müzenin özel defteri imzalandı. Şişli Belediyesi tarafından müze önüne kurulan dev ekranda, Atatürk'ün hayatını anlatan bir belgesel gösterildi.
KKTC
Ata'nın 70. ölüm yıldönümü nedeniyle KKTC'de de tören düzenlendi. Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet AliTalat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer üst düzey komutanlar, bazı bakanlar, siyasi parti başkan ve temsilcileri, yerel yöneticiler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Tören, Anıt Özel Defteri'nin Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Kurttekin ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu tarafından imzalanmasıyla sona erdi.
Selanik'te tören
Ulu Önder Atatürk, Selanik'te doğduğu evde de anıldı. Türkiye'den çok sayıda ziyaretçinin katıldığı tören, Atatürk'ün evinin bahçesinde saat 09.05'te yapılan saygı duruşu ve Türk bayrağının yarıya indirilmesiyle başladı.
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı, törende yaptığı konuşmada, bu günün Atatürk'ün hayatını ve yaptıklarını anmak için bir vesile olduğunu vurguladı. Başkonsolos Abacı'nın ardından, törene katılmak üzere Selanik'e gelen Galatasaray Lisesi Mezunları adına sanatçı Candan Erçetin de konuşma yaptı.
Konuşmalar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen ''10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni''ne yaptığı konuşmada, ''Atatürk'ün çağın ruhunu anlayan, ileri görüşlü barışçı bir lider olduğunu bütün dünya görmüştür. O aslında imkansız gibi görünen fikirleri, büyük cesaretle hayata geçiren bir aksiyon adamıdır''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ''Hükümet olarak önceliğimiz, Cumhuriyet'in kuruluş amaçlarına ve ideallerine bağlı kalarak, Cumhuriyet'in temel değerlerini ve kazanımlarınını korumak, ülkemizi hak ettiği çağdaş konuma ulaştırmaktır'' dedi.
Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında asıl ve en sağlıklı değerlendirmenin, O'nun ''Atatürk kimliği'' üzerinden yapılmasının daha objektif olacağını belirterek, ''Zira Atatürk kimliği, onun diğer sıfatlarının ve payelerinin üstünde, duygusallığın ve kişisel özelliklerin ötesindeki bir kimliği ifade eder'' dedi.
Diğer törenler
10 Kasım nedeniyle İzmir, Çanakkale, Sinop, Eskişehir ve Edirne, Antalya, Diyarbakır, Ordu, Çorum, Karabük, Bursa, Kırıkkale, Gaziantep, Kocaeli, Trabzon, Kırklareli, Şanlıurfa, Erzurum, Samsun, Tokat, Amasya, Manisa,Kütahya, Iğdır, Tunceli, Van, Bitlis ve Kars'da da tören düzenlendi. Kayseri'de dağcılar, Atatürk'ü, ölümünün 70. yıl dönümünde Erciyes'in zirvesinde andı. Dağcılık il temsilciliğinin düzenlediği Atatürk'ü anma programı, gece Tekir Yaylası'ndaki Erciyes Dağ Evi'nde başladı. Etkinliğe, üniversite ve lise öğrencileri ile çeşitli kulüplerden sporcular katıldı. Atatürk'ü tanıtan slayt gösterisi sunulan anma programında, dağcılık il temsilciliğinin bu yılki faaliyetleri de tanıtıldı.
Zonguldak'ta ise maden işçileri Büyük Önder Atatürk'ü yerin metrelerce altında andı. Ellerinde Atatürk posteri ve Türk bayrağı bulanan çok sayıda maden işçisi, Büyük Önder anısına ölümünün 70. yıl dönümünde maden ocağında saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı söylediler.
Sivil Savunma Müdürü görevden alındı
Aydın'ın Nazilli ilçesinde düzenlenen törende, saat 09.05'te siren çalınmadığı gerekçesiyle İlçe Sivil Savunma Müdürü Ahmet Yürüç, Kaymakam Caner Yıldız tarafından görevden alındı.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Hasat için 1400 kilometre yol gittiler!
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- 'Dünyada benzeri yok'
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- 36 dakikada gözaltı!