Üskül bilgi istedi

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mersin'deki bir karakolda yaşanan dayak olayıyla ilgili Mersin Valiliği'nden bilgi istedi.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 11:41
Abone Ol google-news

Mersin'de Yılmaz Koç ile kardeşi Ali Hıdır Koç'un götürüldükleri polis merkezinde polislerce dövülmesiyle ilgili kamera kayıtlarının ortaya çıkması Meclis İnsan Hakları'nı İnceleme Komisyonu'nu harekete geçirdi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül kendi seçim bölgesinde yaşanan olayla ilgili Mersin Valiliği'ne gönderdiği yazıyla, dayak olayıyla ilgili bilgi istedi. Üskül, Valiliğe gönderdiği yazıda, basında yer alan dayak olayını hatırlatarak "Sözkonusu haberde, '15 Ağustos 2009 günü Cumhuriyet Polis Merkezi'nde Yılmaz Koç ile kardeşi Ali Hıdır Koç'un 33 ASD 62 plakalı otomobille giderken trafiği tehlikeye attıkları gerekçesiyle durduruldukları, otomobilde yapılan aramada da bir ruhsatsız tabanca bulunduğu ile tehlikeli araç kullanmak ve ruhsatsız silah bulundurmak suçundan gözaltına alınan iki kardeşin götürüldükleri polis merkezinde dövüldükleri, dövülme anının karakolun güvenlik kameralarınca da kaydedildiği belirtilmekte ve kaydedilen görüntülerden bir kısmı da yer almaktadır" dedi. Üskül Mersin Valiliği'nden şu soruların yanıtını istedi:

"Yılmaz Koç ile kardeşi Ali Hıdır Koç'un yakalamasını yapan görevli veya görevliler kimlerdir? Şahıslar Cumhuriyet Polis Merkezinde hangi olay/suçtan dolayı gözaltına alınmışlardır? Gözaltına alınma işlemlerini yapan görevli veya görevliler kimlerdir? Gözaltı işlemlerinin yapıldığı sırada Polis Merkezinde görevli karakol amiri ve görevli personel kimlerden oluşmaktadır? Yılmaz Koç ile kardeşi Ali Hıdır Koç Polis Merkezine alındıktan sonra ne tür bir hukuki muameleye tabi tutulmuştur? 10'un üzerinde polis tarafından işlenen ve ilk anda izleyende görevlilerin gözaltına alınan şahıslara yönelik darp ve cebir yaptıkları izlenimini veren bu olay hangi gerekçelerle ve hangi yetkiye dayanılarak gerçekleştirilmiştir? Bu görüntülerde yer alan şahıslar kimlerdir? Görüntülerde yer alan polis memurları veya amirleri kimlerdir? Karakoldaki MOBESE kameralarınca kaydedildiği tahmin edilen bu görüntüler ilk olarak hangi görevliler tarafından incelenmektedir? Bu görevlilerce bahse konu görüntüler incelenmiş midir? Şayet incelenmiş ise sonucunda ne tür bir işlem yapılmıştır? Polis Merkezi amirinden başlamak üzere sıralı kolluk amirlerinden kimler bu görüntülerden haberdar olmuş ve ilk anda izleyende, görevlilerin darp ve cebir yaptıkları izlenimini veren görüntüler ile ilgili olarak ne tür işlem yapmışlardır? Karakolda görevli memur ve amirlerden daha önce işkence, efrada sui muamele, Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması vesaire suçlardan dolayı hakkında inceleme ve soruşturma başlatılan ile bu suçlardan ceza alan var mıdır? Valiliğinizce şu ana kadar konu ile ilgili olarak etkili bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa nelerdir?"

Üskül, polis merkezine alınan Yılmaz Koç ile kardeşi Ali Hıdır Koç'un merkeze alındığı andan bırakıldıkları ana kadarki kamera görüntülerinin ve çözümlerinin gönderilmesini ve konunun Mersin Valiliğince incelenerek İnsan Hakları Komisyonu'na bilgi verilmesini de istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler