"Uzlaşı sağlanacağı konusunda karamsarım"

Büyükelçi Levy, gelecek ayın ikinci yarısında "kişisel" nedenlerden dolayı Türkiye'den ayrılacağını açıklarken "Dede oldum, küçük kızım da evlenecek" dedi. İki ülke arasında bir uzlaşının sağlanması konusunda "biraz karamsar" olduğunu belirten Levy, "Türkiye ile ilişkiler İsrail devleti için son derece önemli" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 23.08.2011 - 19:20
Abone Ol google-news

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, "kişisel nedenlerden" dolayı Türkiye'deki görevinin gelecek ay sona ereceğini açıklarken "Dede oldum, küçük kızım evlenecek" dedi. BM Raporunun, iki ülke arasındaki mutabakatla ertelendiğini söyleyen Levy, sürdürülen temaslarda bir uzlaşının sağlanacağı konusunda "biraz karamsar" olduğunu ifade etti. Levy, "Türkiye ile ilişkiler, İsrail devleti için son derece önemli" şeklinde konuştu.

TSK, yarbay düzeyinde temsil edildi

Büyükelçiliğin askeri ataşesi Albay Shalom Ochovski'nin Türkiye'den ayrılması ve halefi Albay Moşe Levi'nin görevine başlaması dolayısıyla Büyükelçiliğin konutunda düzenlenen resepsiyonda TSK, yarbay düzeyinde temsil edildi.

Resepsiyona katılan medya mensuplarına bir açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Büyükelçi Gabby Levy, Eylül ortası ile sonu arasında Türkiye'den ayrılacağını anlatırken "Bu karar, benim talebim üzerine alındı. Ankara'daki görevimin süresi daha önce en az üç defa uzatılmıştı" dedi.

"Türkiye'den ayrılmamın nedenleri, tamamen kişisel"

Levy, nNormal olarak 3 yıllık olan görev süresinin, Mayıs sonunda yaşanan trajik Mavi Marmara olayından önce bir yıl daha 4 yıla kadar uzatılmasını kabul ettiğini, daha sonra görevinin bu yılın Nisan veya Mayıs aylarında sona ereceğine karar verildiğini, son olarak da sürenin, Temmuz ayında bir defa daha Eylül'e kadar uzatılmasını kabul ettiğini söyledi. Levy şöyle devam etti:
"Benim (Türkiye'den) ayrılmamın nedenleri, tamamen kişisel. Ancak aynı zamanda Türkiye'de çalışmam biraz güç hale geldi, çünkü siyasi durum nedeniyle görevimi en iyi biçimde yerine getirmede zorlandım."

İki ülke arasındaki ilişkiler açısından zorlu bir dönem yaşandığını vurgulayan Levy "Ancak benim ayrılmanın esas nedeni, kisişel. Bir torunumuz oldu. Kızım, maalesef İsrail'de değil, ABD'de, Seattle'dedir. Oraya gittim ve 10 gün boyunca torunumu kollarımda tuttum ve onu çok özlüyorum. Ayrıca benim küçük kızım da nişanlandığını ve evlenmeye karar verdiğini söyledi" şeklinde konuştu.

"Şimdiye kadar başarı sağlanamadı ama bu girişimler sürüyor"

Levy, iki ülke arasındaki ilişkilerdeki krizi çözmek için her iki hükümetçe girişimlerin yapıldığını belirterek "Şimdiye kadar başarı sağlanamadı ama bu girişimler sürüyor. Ancak durum konusunda aşırı iyimser değilim. Ancak işlerin değişmesi yönünde hala bir miktar şans var" dedi.

Uzlaşının sağlanamaması halinde etkilerin ne olacağının ayrıntılarını bilmediğini, iki ülkenin diplomatik temsilciliklerinin düzeyinin düşürülebileceğine ilişkin spekülasyonların yapıldığını anımsatan Levy, kendisinin de Ankara'dan gitmesinden sonra hükümetinin ne gibi bir karar alacağını da söyleyemeceğini de belirtti. Buna karşın Levy, temsil düzeyinin düşürülmesinin de kendisi için bir sürpriz olmayacağını da ima etti.

"BM raporunun bir kez daha erteleneceğini sanmıyorum"

Gabby Levy, yayımlanması 10 gün ertelenen filo baskınına ilişkin BM Raporunun bir kez daha erteleneceğini sanmadığını belirten Levy, bu 10 gün içinde bir uzlaşının bulunması konusunda umutlu olup olmadığı sorusuna "pek iyimser değilim. Biraz karamsar olduğumu bile söyleyebilirim" karşılığını verdi.

Büyükelçi Levy, BM Raporu'nun ertelenmesini İsrail'in mi istediği yönündeki soruya "Erteleme de, iki taraf arasında varılan mutabakatla oldu. Aramızdaki yanlış anlamaların, sorunların çözülmesi için yeni bir şans vermek üzere" yanıtını verdi.

Türkiye ile İsrail arasındaki krizin farklı nedenlerden dolayı henüz çözülenemediğini de vurgulayan Levy, bu konudaki kararların bürokratlar değil hükümetler tarafından verildiğine de dikkat çekti.

"İlişkiler, İsrail için son derece önemli"

Büyükelçi Levy, diğer bir soru üzerine de "Hükümetimin adına konuşabilirim ve çok iyi biliyorum ki bu ilişkiler, İsrail devleti için son derece önemli, özellikle tüm Ortadoğu'da kargaşaların yaşandığı bu dönemde" dedi.

Tunus, Mısır, Libya ve Suriye'de olup bitenlerin hiç birinin İsrail veya Türkiye'de yaşanamayacağını vurgulayan Levy, iki ülkenin hala bölgede tek iki gerçek demokrasiler olmayı sürdürdüğünü sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler