Uzmanlardan alternatif tercih önerisi

Öğrencilerin yerleşeceği lise 24 Temmuz’a kadar belirlenecek. Puanlar bu yıl biraz yüksek, uzmanlar alternatifli tercih listeleri oluşturun diyor

Uzmanlardan alternatif tercih önerisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.07.2017 - 20:55

1 milyon 190 bin 826 8. sınıf öğrencisinin 2017 - 2018 öğretim yılında gideceği lisenin belli olacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamındaki tercih dönemi bugün başlıyor. Tercih dönemi 24 Temmuz'da sona erecek. Tercihlerini e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerindeki tercih robotu üzerinden yapacak olan ve 25 lise tercih hakkı bulunan öğrenciler, tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatmak zorunda. Öğrencilerin tercih değişikliklerini okul müdürlüklerinde onaylatma işleminden önce yapmaları gerekiyor. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla (YEP) öğrenci alan okulların önceden belirlenmiş kontenjanlarına, puan üstünlüğüne dayalı olarak öğrencilerin tercihleri doğrultusunda merkezi yerleştirme gerçekleştirilecek.

Puanların eşit olması halinde, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı (AOSP), eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin yine devam etmesi hâlinde ise sırasıyla tercih önceliği, özürsüz devamsızlık, öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği kriterleri dikkate alınıyor. 11 Ağustos'ta açıklanacak tercih sonuçları ve okullardaki boş kontenjanların ardından 14 - 18 Ağustos, 21 - 23 Ağustos ve 28 Ağustos - 6 Eylül arasında yerleştirmeye esas nakil işlemleri yapılacak.

Puanlar yükselecek

Bu seneki yerleştirme puanlarının, geçen yıllara göre 1 ya da 2 puan seviyesinde yükseleceğini kaydeden Uğur Okulları Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin veli ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu;

“Son yılların TEOG sınavlarının sonuç analizlerine baktığımızda, yerleştirme puanlarında bu yıl yükselme olacağını öngörüyoruz. Rehber öğretmenlerin tercih desteği sunarken, öğrencilerin yüzdelik dilimleri üzerinden alternatifli olarak tercih listeleri oluşturmaları ve 25 tercih hakkını dikkatli bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Listeler oluşturulurken okulların üniversitedeki başarıları, öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygunluğu, fiziki koşulları ve ulaşım olanakları da göz önünde bulundurulmalı."

Velilerin sınav başarısını yaşamdaki başarıyla eş tutmaması gerektiğinin de altını çizen Sezgin, “Velilerin çocuklarını kıyaslamadan, objektif şekilde sonuçlarını değerlendirip gidecekleri eğitim kurumuna nasıl destek olabileceklerini planlamaları gerekir. Aileler TEOG’a üniversite sınavı gibi yaklaşıyor, ancak öğrenciler henüz ergenlik dönemindeler ve sınav dolayısıyla stres yaşıyorlar. Oysa ki iyi bir üniversiteye giden yol yalnızca TEOG ile kazanılan liselerden geçmiyor. Son yıllarda ülkemizde liseler anlamında önemli bir çeşitliliğin olması velilere alternatif yollar sunuyor. Bu nedenle bu yaşlardaki öğrencilerde strese sebebiyet vermeden alternatifleri iyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.

Tercih ve kayıt takvimi

14 - 24 Temmuz: Tercih dönemi
11 Ağustos: Tercih sonuçlarının açıklanması
14 - 18 Ağustos: 1. nakil dönemi
21 - 25 Ağustos: 2. nakil dönemi
28 Ağustos - 6 Eylül: 3. Nakil dönemi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler