Üzmez'e özel yasa hazırlığı

Adalet Bakanlığı'nda çocukların cinsel istismarına ilişkin suçlara bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin önerileri doğrultusunda evlenme yaşını 14'e indiren, tecavüzde şikâyet yaşını 15'ten 14'e düşüren yasa değişikliği için hazırlık yapıldığı ortaya çıktı. Düzenleme yasalaşırsa, dinci Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez de cezadan kurtulacak. Düzenlemeye tepki gösteren CHP'li Arıtman, "16 milyon çocuğu AKP'nin insafına terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 07:43
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığında çocukların cinsel istismarına ilişkin suçlara bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesinin önerileri doğrultusunda evlenme yaşını 14’e indiren, tecavüzde şikâyet yaşını 15’ten 14e düşüren yasa değişikliği için hazırlık yapıldığı ortaya çıktı. Düzenleme yasalaşırsa, 14 yaşındaki çocuğu tacizden yargılanan dinci Anadoluda Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez de cezadan kurtulacak.

Adalet Bakanlığında 9-10 Ekim tarihlerinde Türk Ceza Yasasının (TCY) özellikle çocukların cinsel istismarına dönük maddeleriyle ilgili değişiklik önerilerini görüşmek üzere bir toplantı yapıldı. Adalet Bakanlığı Kanunlar Dairesi Genel Müdürlüğü, Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Ankara Çocuk Savcısı, Ankara Barosu ve Adli Tıp Kurumu temsilcisinin katıldığı toplantıda çocukların cinsel istismarına dönük suçlarla ilgili yapılacak değişiklikler masaya yatırıldı. CHP Ankara Milletvekili Canan Arıtmanın bebeklere tecavüz edenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıverilmesini öngören yasa önerisinin de görüşülerek kabul edildiği toplantıda, çocukların cinsel istismarınayönelik suçlara bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesinden ilginç öneriler geldi.

 

Baro temsilcisi karşı çıktı

Toplantıda önce Reşit olmayanlarla cinsel ilişki başlıklı, cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişinin, şikâyet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasıhükmünü düzenleyen 104. madde tartışıldı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi temsilcileri, halen 15 yaşın üstündeki çocuklarla cinsel ilişkiyi şikâyete bağlıolarak cezalandıran düzenlemede, yaş sınırının 14e indirilmesini isterken, çocuğun yanlış seçim yapabileceği, cinsel ilişki yaşının düşmesi de dikkate alınarak, anne-babaya da şikâyet hakkı tanınmasını istedi. Ankara Barosu temsilcisi Türkay Asma, tecavüzde şikâyet yaşını 14’e indiren öneriye karşı çıktı. Tartışmaların ardından 14 yaş önerisi kabul edilmezken, hem çocuğa hem de aileye şikâyet hakkı tanınması, çatışma olması durumunda hâkimin sosyal inceleme raporu alması; aynı maddeye, ensest ilişki halinde cezanın 2 ile 6 yıla kadar arttırılmasına ilişkin hüküm eklenmesi benimsendi.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi temsilcilerinden ayrıca Medeni Yasa ve TCYde hâkim iznine bağlı olarak 16, rıza ile 17 olan evlenme yaşının 14e indirilmesi, tecavüzcünün tecavüz ettiği kişiyle evlenmesi durumunda, cezanın ortadan kaldırılmasına ilişkin eski TCYde olan hükmün yeniden konulması, TCYnin 102. maddesinde eşin tecavüzü durumunda 2 yıldan 7 yıla kadar olan cezanın erteleme kapsamına giren 6 aydan 1 yıla düşürülmesi önerileri geldi. Yargıtay temsilcisi değişiklik istemlerini toplum gerçeklerine dayandırdı. Yargıtay temsilcisi, mahkemelerde yargıçların karşısına 14 yaşında, kucağında çocuklu kadınlar çıktığını, ailelerin çok güç durumda kaldığını belirterek eski TCYdeki bazı düzenlemelere dönülmesi gerektiğini savundu. Baro Temsilcisi Asma ise tecavüzcü ve ona yardım eden ailenin değil, çocuğun haklarının korunması gerektiğini, bu değişikliklerin çocuk ve kadın haklarından geri adım anlamına geldiğini belirtti.

Toplantıyla ilgili bilgi veren Asma, önerilere destek çıkmamasının, bundan vazgeçildiği anlamına gelmediğine dikkat çekti. Yargıtay Ceza Dairesinin çocuk istismarına ilişkin suçlara baktığı için etkili bir daire olduğunu belirten Asma, Burada sadece bizim görüşlerimiz alındı. Zaten toplantıdan sonra Yargıtay temsilcisinin, Adalet Bakanlığı temsilcisine tasarılar bizim söylediğimiz gibi hazırlansındediğini duydumdedi.

 

Arıtman’dan sert tepki...

Evlilik yaşının ve reşit olmayanlarla cinsel ilişkide şikâyet yaşının düşürülmesine ilişkin düzenlemeye sert tepki gösteren CHPli Arıtman, bunların Hüseyin Üzmezi kurtarma düzenlemesiolduğunu söyledi. Sağlanan haklardan geri adım atılmasına izin vermeyeceklerini belirten Arıtman, Bu değişiklikler çocukları korumasız bırakıyor, Türkiye İranlaştırılmak isteniyor.görüşünü dile getirdi.

 

Ali İhsan Köktürk

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, evlenme yaşının 14'e indirileceği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Köktürk, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, bu konunun Adalet Bakanlığı'ndaki toplantıda görüşülüp görüşülmediğini sordu.

CHP'li Köktürk, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
''Yüz kızartıcı ve insanlık suçu olarak değerlendirilebilen böyle bir konunun Adalet Bakanlığında görüşülmesinin arkasında, dinci basında iktidar partisini destekleyen yazılar yazan, ancak 14 yaşındaki ilköğretim 8. sınıf öğrencisi kız çocuğumuza karşı işlediği cinsel istismar suçu kamuoyunda büyük infial uyandıran bir yazarı kurtarma düşüncesi var mıdır?
Yasaların temel özelliği 'genel ve somut olması', 'kişiye özel yasa çıkartılmaması' iken, Adalet Bakanlığı'nda basına yansıyan bu değerlendirmeler, AKP iktidarı döneminde sıkça gördüğümüz kişiye özel yasal düzenlemenin yeni bir örneğini mi oluşturacaktır?''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler