"Vergilendirme faslı bu ay sonu gündemde"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB müzakere sürecinde vergilendirme faslının bu ayın sonunda düzenlenecek Hükümetlerarası Konferansta açılmasının önünde bir engel bulunmadığını bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.06.2009 - 12:21

AB Genel Sekreterliğinde (ABGS) basın-yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vergilendirme faslının açılması için gerekli kriterleri yerine getirdiklerini belirterek, "26 Haziran'da bu faslın açılmasının önünde bir engel yok" dedi.

Bağış, sosyal politika ve istihdam faslına ilişkin olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Bu fasla ilişkin bir soru üzerine, sendikalarla ilgili reformun iptal edilmediğini, ancak mevcut krizin etkisiyle, ilgili tarafların çağrısı üzerine beklemeye alındığını bildiren Bağış, Sanayi ve Ticaret Bakanı ile Hazineden Sorumlu Bakan'ın yanı sıra TOBB, Türk-İş ve DİSK başkanlarının bu konuda hassasiyetleri olduğunu belirtti.

Bağış, Bakan Dinçer'in konuyla ilgili olarak "ciddi gayret" gösterdiğini, ancak üzerinde zaman baskısı yaratmak istemediklerini ifade etti.

Devlet Bakanı Bağış ayrıca, ABGS'nin teşkilat yasasının hazırlandığını, yeni yasayla birim başkanlarının sayısının 7'den 15'e çıkarılacağını sözlerine ekledi.

 

"Engel kalmadı"

AB müzakerelerinde vergilendirme faslını açmak üzere gerekli kriterleri yerine getirdiklerini ve bu konudaki müzakere faslının 26 Haziran'da açılmasının önünde bir engel kalmadığını kaydeden Bağış, aslında sürecin yeni açılan müzakere fasıllarından ziyade, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlara endekslenerek değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Türkiye Avrupa standartlarında bir demokrasi, Avrupa standartlarında bir ekonomi ve Avrupa standartlarında insan haklarına kavuşması gereken bir ülke" diyen Bağış, bunun için başta anayasa değişiklikleri olmak üzere, yargı reformu, yolsuzlukla mücadele stratejisi ve sendikalar kanunu gibi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Reform İzleme Grubu'nu en geç iki ayda bir toplamak istediklerini vurgulayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kamu denetçiliği kurumu için kanun geçse de Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğuna karar verdiğini hatırlattı.
 

Avrupa'nın tutumu

AB sürecinde henüz açılmamış 18 müzakere faslının önünde siyasi engeller bulunduğunu belirten Bağış, "Kıbrıs konusunda limanların açılmasına endekslenmiş sekiz fasıl var, Fransa'nın engellediği beş fasıl var" dedi ve Kıbrıs Rum yönetiminin de sadece siyasi gerekçelerle kriterleri yerine getirilmesine rağmen bazı fasılları engellediğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Türkiye aleyhtarı mesajlar veren Avrupalı siyasetçiler olduğuna işaret eden Bağış, "Asıl hedefleri olan Türkiye'ye havlu attırma konusunda başarılı olamayacaklar" dedi.

Uzun vadede bakıldığında AB'nin insanlık tarihindeki en eski ve en kalıcı barış projesi olduğunu kaydeden Bağış, Türkiye'nin de katılmasının bu barış projesinin taçlandırılması anlamına geleceğini kaydetti. Bağış, Avrupa ülkeleriyle Türkiye'nin karşılaşacağı ortak sorunların yüzde 80'inin entegrasyonla kendiliğinden çözüleceğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler