Vicdanlar sıfırlamadı
Muhalefet, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kapatılmasını protesto etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı vermesi, 4 eski bakanla ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla kurulan Meclis soruşturmasını başından beri oyalayan AKP’ye “aklama” gerekçesi olacak. Takipsizlik kararının komisyon tarafından dikkate alınmasını isteyecek olan eski bakanlar ve AKP’li komisyon üyelerinin “soruşturma konusu iddiaların ortadan kalktığı” savunmasını yaparak Yüce Divan’a gerek olmadığı yönünde görüş bildirmeleri bekleniyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eski bakanların oğullarının da yer aldığı 53 kişi hakkında takipsizlik kararı vermesinin ardından gözler TBMM’de 4 eski bakanla ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle kurulan soruşturma komisyonuna çevrildi.
Anayasa ve TBMM İçtüzüğü gereği, komisyonun süre uzatımını da dikkate alarak en geç 2 ay içinde çalışmalarını sonuçlandırması ve raporunu TBMM Başkanlığı’na sunması gerekiyor.
Komisyonun, araştırma komisyonlarından farklı olarak raporunu vermesi anayasa gereği zorunlu. Rapor, başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılıyor, dağıtımından itibaren 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.
Komisyonun, takipsizlik kararını dikkate alarak çalışmalarına son vermesi gibi bir yetkisi bulunmuyor. Kurulduğu günden beri komisyonun çalışmalarını oyalayan AKP’nin, şimdi de takipsizlik kararını gerekçe göstererek komisyona çağrılacak isimler ile çalışma kapsamını oldukça daraltması bekleniyor. Bakanların çocuklarıyla ilgili iddialarda takipsizlik kararının gerekçe gösterilerek, muhalefetin komisyona çağrılmaları talebinin reddedilebileceği belirtiliyor. Dosyayı dizin pusulası olmadığı gerekçesiyle iade eden ve 2 aylık sürede yeni pusulayı bekleyen komisyonun, takipsizlik kararının gerekçesinin beklenmesi bahanesiyle bir süre daha oyalama taktiği yürütebileceği kaydediliyor.
25 Aralık soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararının ardından eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, komisyona başvurarak hakkındaki iddialarla ilgili takipsizlik kararı verildiğini belirtip kendisiyle ilgili incelemenin kaldırılması talebinde bulunmuştu. Şimdi de eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in benzer bir başvuruda bulunabileceği dile getiriliyor.
Savcılık ayar veriyor
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, savcılığın takipsizlik kararını “Tam bir kepazelik. Tuzun koktuğunu gösteriyor” sözleriyle değerlendirdi. 17-25 Aralık’la ortaya dökülen pisliklerin üstünün kapatıldığını söyleyen Özgündüz, “Savcı, takipsizlik kararının Meclis’e gönderilmesine karar vermiş. Üstüne vazife olmayan bir iş yapıyor” dedi. CHP Malatya İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, operasyonun, dinleme kayıtlarına göndermede bulunarak, “Türkiye Cumhuriyeti hukuku Rıza’nın önüne yatırılmıştır” dedi.
Kılıçdaroğlu: 'Hırsızlar Haftası' olsun
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile verilen takipsizlik kararına Twitter hesabında tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu mesajında, “Tüm olanlardan sonra 17-25 Aralık haftası ‘Hırsızlar Haftası’ olsun ve hırsızlar tarafından AKP Genel Merkezi’nde kutlansın” ifadelerine yer verdi. Takipsizlik kararının ardından parti örgütüne genelge ile eylem çağrısı yapan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Son 100 yılın en büyük yolsuzluk operasyonu, kirli bir adaletle kapatılmak istenmektedir. Tüm il başkanlıkları 20 Ekim 2014 Pazartesi günü saat 11.00’de bulundukları illerin adliye saraylarına üzerine ‘Adaletin Kara Günü’ yazılı siyah çelenk bırakacaklardır” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi