Vizenin kaldırılması olumlu olacak

Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına karar verilmesi, iş çevresinden destek görüyor.

Yayınlanma: 17.09.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsacı Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, vizenin kaldırılmasıyla sınır ticaretinin gelişeceğini, olumlu havanın ithalat ve ihracata yansıyacağını söyledi.

Kuseyri, yaptığı açıklamada, son yıllarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ziyaretlerinin bölgenin gelişimi açısından büyük yararı olduğunu belirterek, ''komşu ülkelerle sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda ilişkileri geliştirmek gerekir. Hükümet bunu başarıyla sürdürüyor'' dedi.

Hatay'ın Orta Doğu'ya açılan stratejik kapı olduğunu, havaalanının hizmete girmesi, 5 yıldızlı otel sayısının artmasının kente katma değer kazandırdığını ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti:

''Vizenin kalkması bizlere sürpriz gelmedi. Bunu bekliyorduk. İki dost ve komşu ülke arasında vize uygulanması doğru değildi. Bu uygulama sayesinde sınır ticareti artacak, ithalat ve ihracatta patlama yaşanacak. Bayramda 39 bin Suriyeli akrabalarıyla hasret gidermek için Hatay'a gelecek. Vize sorununun giderilmesiyle bu sayının 100 bini bulacağını umuyorum. Uzun zamandır işsizlik yaşayan esnafımız da böylece bayram yapacak.''

Hatay Belediye Başkanvekili Aytaç Kınay da, Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasına geç kalındığını, bunun her iki ülkeye önemli katkısının olacağını söyledi.

Kınay, Türkiye ile Suriye'nin tarihsel geçmişe dayalı dostlukları bulunduğunu, aynı kültürü soluyan, aynı müziği dinleyen komşu ülkeler arasında vizenin kaldırılmasının en çok Suriye'nin sınırında bulunan Hatay gibi illere yarayacağını belirtti.

Şeker Bayramı'nda 39 bin Suriyeli'nin yatılı bayramlaşma için Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı Gümrük Kapıları'ndan giriş yapacaklarını ifade eden Kınay, şunları kaydetti:

''Kardeş ülke Suriye ile aradaki engellerin kaldırılmasına geç kalındı. Vizenin kaldırılmasıyla hem bölgede ticaret gelişecek, hem de birbirine akraba olan her iki ülkenin vatandaşları hasret giderecekler. Geçmişte sebepsiz yere sorunlar yaşayan her iki ülkenin son yıllardaki ilişkileri hepimizi mutlu ediyor. Geç de olsa alınan karardan dolayı sevinçliyiz. Dileğimiz diğer ülkelerle de vizelerin kaldırılmasıdır.''
 

Turab'dan uygulamaya destek

Mersin'de kurulu bulunan Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Doğan Narin, Türk Cumhuriyetleri ile Arap ülkelerinden oluşan 29 ülkede toplam 460 milyonluk bir nüfusa hitap eden sivil toplum örgütü olarak, uygulamayı desteklediklerini kaydetti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler