Yarbay Dönmez'in askeri mahkemede yargılanması

Yarbay Mustafa Dönmez'in, Ankara Yenikent'teki Zir Vadisinde bulunan mühimmatla ilgili olarak ''askeri eşyayı gizlemek'' suçundan yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 16.11.2009 - 18:00
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesindeki duruşmaya başka suçtan tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez ile avukatı Gülten Güven katıldı. Avukat Güven, Zir Vadisi'nde kazı yapılırken Jandarma ve Emniyet personelinin çektiği görüntülerin, müvekkilinin yokluğunda izlendiğini ifade ederek, bunun Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı olduğunu söyledi ve görüntülerin duruşmada izlenilmesini istedi.

Değerlendirmede bulunan mahkeme heyetinin talebi kabul etmesiyle, Dönmez ve Güven, zabıt katibinin bilgisayarında görüntüleri izledi. Dönmez ve avukatı, görüntülerin süreklilik taşımadığını, zaman zaman atladığını savundu. Avukat Güven, buna ilişkin mahkemeye yazılı bildirimde bulunacağını söyledi.

Duruşmada söz alan ve önceki celselerde söylediklerine benzer açıklamalarda bulunan Dönmez, vadide kazı yapılırken Jandarmanın çekim yapmasının polisçe engellendiğini kaydetti. Mühimmatın bulunduğu kuyunun içinin görüntülenmediğini ifade eden Dönmez, o günlerdeki yağışlı havaya rağmen, mühimmatla çıkarılan gazetelerde ve yumurta kutularında nem dahi bulunmadığını söyledi.

Sapanca ve Zir Vadisi'nde mühimmat bulununca, önceleri hep aklanacağını düşündüğünü anlatan Dönmez, ''(O mühimmatı koyan inşallah Türk polisi değildir, MOSSAD'dır, CIA'dır) dedim. Hiç mi Müslüman yok aralarında? Türk polisi bunu nasıl yapar?'' diye konuştu. Dönmez, ''polisin, çok detaylı tezgah kurduğunu'' ileri sürdü. Dönmez ve avukatı, kazılara ilişkin kamera kayıtlarını yazıya döken bilirkişinin hatalı olduğunu savunarak, kayıtların, yeniden yazıya dökülmesini, ayrıca iki jandarma görevlisinin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Dönmez, kazı yapılırken çekim yapan 3 kanalın görüntüleri ile Jandarmanın yaptığı çekimin tamamının da dosyaya gönderilmesi talebinde bulundu.

Avukat Güven ise Zir Vadisi'nde, kazının yapıldığı tarihlerdeki hava durumu, kazıya temel oluşturduğu savunulan krokide avuç izi bulunup bulunmadığı ve mühimmatın tam olarak nereye ve kime teslim edildiğinin de aralarında yer aldığı bir dizi konunun araştırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, aranın ardından, dosyanın geldiği aşama dolayısıyla taleplerin birçoğunu reddetti. Heyet, dosyayı incelemek üzere isteyen Ergenekon davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine, dosyadaki evrakın onaylı suretlerinin gönderilmesine, dosya aslının ise kararın ardından iletilmesine karar verdi. Duruşma, ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler