Yardım bekliyorlardı, kampa gönderildiler

Ankara Hacı Bayram Mahallesi’nde yaşayan Suriyelilerin çadırları yıkıldı. Polisin operasyonuyla 172’si çocuk, 74’ü kadın ve 62’si erkek olmak üzere 308 mülteci Gaziantep Islahiye’de bulunan kampa gönderildi.

Yayınlanma: 10.01.2015 - 02:50
Abone Ol google-news

Terör örgütü IŞİD’e katılımlarla dünya kamuoyunun gündemine gelen  Ankara Hacı Bayram Mahallesi’nde yaşayan Suriyelilerin çadırları yıkıldı. Polisin operasyonuyla 172’si çocuk, 74’ü kadın ve 62’si erkek olmak üzere 308 mülteci Gaziantep Islahiye’de bulunan kampa gönderildi.
Gönderilenlerin yakınları enkazlardan eşya ve paralarını topladı. Mahallede, Suriyelilere “yardım yapılacağı” gerekçesiyle önceki gün tespit yapıldığı, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar’ın bölgeyi ziyaret ettiği öğrenildi.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Ankara’nın Hacı Bayram Mahallesi’nde belediyenin yıktığı eski binaların üzerine kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışan Suriyeliler, kamplara gönderildi. Havaların soğuması ve kış koşullarının ağırlaşması üzerine mültecilerin kampa gönderilmesine valiliğin karar verdiği dile getirildi. Mahallede yaşayan halktan alınan bilgilere göre mahallede yaşayan Suriyeliler önceki gün gelen görevlilerce “yardım yapacağız” gerekçesiyle tespit edildi; isimleri alındı ve sayıları çıkarıldı. Yardım bekleyen Suriyeli mülteciler, dün sabah 07.00’de polisleri karşısında buldu. Dar sokaklardan geçerek
polislerle birlikte getirilen küçük kepçe, mahallenin en yüksek noktasındaki 28 mülteci çadırını kısa sürede yıktı. Çadırlarda kalan Suriyeliler ise polisler tarafından 6 otobüse bindirilerek emniyete gönderildi. Suriyelilerin Gaziantep, Kilis ve Mardin’deki mülteci kamplarına gönderileceği öğrenildi.

Polislerin Hacı Bayram Mahallesi’ndeki Suriyelileri götürmesinin ardından geceyi başka yerde geçiren yakınları yıkılmış çadırlara geldi. Adının Hüseyin olduğunu söyleyen bir mülteci 5 çocuğu olduğunu, hasta olan bir çocuğunun eşiyle birlikte Diyarbakır’da bulunduğunu söyledi. Yıkıntılar arasından battaniyeleri ve eskimiş eşyaları toplayan Hüseyin, daha sonra topladıklarını başka bir yere taşıdı.

Mahallede yaşayan Türkler de sabahın erken saatlerinde çadırların yıkılmasına tepki gösterdi. Bir mahalleli, “Kimi bavulunu bile alamadı. Sobalarının üzerinde daha yeni su ısıtılıyordu. Herkesi toplayıp götürdüler, çadırları yıktılar” dedi.

Bazı mültecilerin yıkıntılar arasından kendilerince değerli eşyaların yanı sıra tamamı metal olan avuç avuç paraları bir kutuya doldurdukları gözlendi.

 

Tecavüz iddiası

Yıkıntılar arasından eşyalarını ararken tercüman aracılığıyla konuştuğumuz mülteciler, kampa gitmek istememelerinin nedenini “tecavüz” olarak gösterdiler. Mülteciler, kamplarda kadın ve çocuklara tecavüz edildiğini iddia ederken bunu, önceki gün kendilerini ziyaret eden Vali Mehmet Kılıçlar’a da söylediklerini ilettiler. Vali Kılıçlar’ın, önceki gün mültecileri ziyaret ederek “Sizler bizim misafirimizsiniz. İstediğiniz yerde kalamazsınız. Bizim gösterdiğimiz yerde kalacaksınız” dediği öğrenildi. Ayrıca, mahalledeki evleri kiralayarak kalan bazı Suriyeli mültecilerin de bavullarını arabalarına yükleyerek bölgeyi terk etmeye hazırlandıkları gözlendi. Yıkılan çadırlarda mültecilerden kalan metal parçaların ve eşyaların bazı mahalleli tarafından hurdacıya satılmak üzere toplanmak istenmesi gerginliğe neden oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler