"Yargı, bölünüp parçalanmak ve yönetilmek isteniyor"

İzmir Barosu tarafından ''Avukatlar Haftası'' etkinlikleri çerçevesinde ''Anayasa değişikliği ve yargı reformu'' konulu panele katılan YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, anayasa değişikliğiyle, ''yargının bölünüp parçalanmak ve yönetilmek'' istendiğini ileri sürdü.

Yayınlanma: 09.04.2010 - 18:00
Abone Ol google-news

Panelde soruları da cevaplandıran Tarhan, bir gazetecinin, ''HSYK Adalet Bakanlığına bağlı olacak, bu yargıyı özgür karar alamaz noktaya getirecek diyorsunuz. Ancak askeri yargıda binlerce dava emir komuta zinciri altında görüldü. Aynı şeyi askeri yargı için söyleyebilir misiniz?'' sorusuna karşılık şu görüşleri savundu:
''Anayasa değişikliği gerçekleşirse HSYK Adalet Bakanlığı sekretaryasına dönüşecektir. Bu doğru. Adalet Bakanlığı ve müsteşarı kuruldan çıkarılmalıdır. Bu YARSAV'ın kırmızı çizgisidir. Bu konuda asla taviz vermeyiz. Askeri yargı konusundaki sorunun ise yanıtı nettir YARSAV için. YARSAV askeri yargının görev alanının daraltılmasını düşünür. Tüzüğünde buna ilişkin hüküm vardır. Bu konuda ayrı spekülasyona girmek istemiyorum. Çok nettir tavrı.''

Aynı gazetecinin, ''Yargının bağımsızlığından bahsediyorsunuz, ancak CHP milletvekilinin gizli tanık ile görüşmesi konusuna sessiz kaldınız'' sözleri üzerine Tarhan, ''YARSAV her siyasi spekülasyona, her siyasi dedikoduya, her habere yanıt verecek kadar basit işlerle uğraşan bir örgüt, dernek değil. Çok kutsal amaçlar için, özel amaçlar için kurulmuş bir dernektir'' diye konuştu.

İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen de, İzmir Barosuna kayıtlı avukatların panele yeterince ilgi göstermediğini, bu konuda duyarlılığın arttırılması gerektiğini söyledi. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Öztürker ise, YARSAV'ın çalışmalarını ve mücadelesine destek vermeye her zaman hazır olduklarını dile getirdi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir de, yargı mensuplarının ekonomik durumlarının düzeltilmesini, çalışma koşulları ve fiziki yapılarının düzenlenmesi konusunda ''yargı reformuna'' ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler