Yargı ÇED’i görmedi

Olumlu ÇED raporu olmadan ihaleye çıkılan 3. havalimanında mahkeme bakanlığı akladı.

Yayınlanma: 11.01.2015 - 20:40
Abone Ol google-news

Yargı, 3. havalimanında olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınmadan ihaleye çıkan Ulaştırma Bakanlığı’nı akladı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, Çevre Yasası’nda ve ÇED yönetmeliğinde “ÇED olumlu kararı olmadan ihale yapılamaz” denmesine karşın, “ÇED olumlu belgesi, ihaleden hemen sonra alınmış” diyerek bakanlık lehine karar verdi. Hukuk tanımayan kararda yalnızca bir hâkim, “hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı” gerekçesiyle “ret” oyu kullandı. 3. havalimanı
için ihaleden sonra hazırlanan ÇED raporunda, bölgenin yüzde 80 orman alanı olduğu vurgulanırken heyelan riskine, ağaç ve dere tahribatına dikkat çekiliyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, “3. havalimanını yangından mal kaçırır gibi yapıyorlar. Sulak alanlar talan edildi, 2.5 milyon ağaç kesildi, hukuki olmayan kararı temyiz edeceğiz” dedi.

Ulaştırma Bakanlığı, 3. havalimanı için ÇED olumlu kararı olmadan ihaleye çıkmıştı. İhale sonuçlandıktan sonra projeye ilişkin ÇED raporu hazırlanmış ve Çevre Bakanlığı, rapordaki birçok olumsuz değerlendirmeye karşın rapora “olumlu” sonuç vermişti. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), “olumlu ÇED kararı olmadan ihale yapıldığı” gerekçesiyle ihalenin iptali için Ulaştırma Bakanlığı’na dava açarken Çevre Bakanlığı’na da olumsuz içerikli ÇED’e verilen “olumlu” kararıyla ilgili dava açtı.

 

Bir ret kararı: Hukuka aykırı

ÇMO’nun Ulaştırma Bakanlığı’na yasal olmayan ihale için açtığı davada yargı, “Kim ne derse desin halk istiyor, projeyi yapacağız” diyen Ulaştırma Bakanlığı’nı akladı. Karar oybirliğiyle verilmezken bir yargıcın “ret” gerekçesinde “ÇED olumlu kararı alınmadıkça proje için yatırıma başlanamayacağı ve ihale edilemeyeceğinin açık olduğu, ihale öncesi ÇED olumlu belgesinin alınmasının zorunluluk ifade ettiği, muafiyet için yapılan yasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği”ni belirtmesi dikkat çekti. Açıklamasında ÇED’in raporunda ihalenin ardından alındığına dikkat çeken yargıç, “hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı”nı kaydettti.

 

‘2.5 milyon ağaç kesildi’

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, havalimanının yangından mal kaçırır gibi birden bire ortaya çıktığını söyledi. 2.5 milyon ağacın kesildiğini, 70 sulak alanın boşaltıldığını söyleyen Bozoğlu, kararın bilimsel ve hukuki olmadığını kaydetti. Üçüncü yargıcın ret gerekçesine dikkat çeken Bozoğlu, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler