'Yargılama anayasaya aykırı'

Sel Yayıncılık, bağımsız yayıncılığın geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. TYB ise, yargılamanın uluslararası hukuk ve anayasanın temel ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı.

Yayınlanma: 08.11.2013 - 09:54
Abone Ol google-news

Sel Yayınları tarafından, “CinSel Kitaplar” serisinde yayımlanan Fransız şair ve yazar Apollinaire’in “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” kitabıyla ilgili, yayıncısı İrfan Sancı ve çevirmeni İsmail Yerguz’a açılan “müstehcenlik” davasının yeni duruşması dün Çağlayan Adliyesi’ndeki 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kitap hakkında 2009’da açılan davada sanıkların beraatına karar verilmiş, ancak Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin kararı bozması üzerine dava yeniden görülmeye başlamıştı.

Sancı ve Yerguz’un 6 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava, savunmaya ek süre tanınması için 17 Aralık’a ertelendi. Ayrıca, aynı yazarın “On Bir Bin Kırbaç” kitabı hakkında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararın Türkçe çevirisinin Adalet Bakanlığı’ndan istenmesine karar verildi.

Söz konusu kitap da “cinsel arzuları tahrik ve istismar ettiği” gerekçesiyle toplatılmış ve yayıncısı (Hades Yayıncılık) cezalandırılmış, ancak AİHM 2010’da Türkiye’yi suçlu bularak yayıncıya tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Sel Yayıncılık adına yapılan açıklamada, Yargıtay’ın bozma kararına dayanak gösterdiği AİHM’nin 1971 tarihli kararına dikkat çekerek, bu eski hükmün ilkokul çocukları için hazırlanmış bir ders kitabı için verildiği, üstelik yayıncısının 25 sterlin ile cezalandırıldığı belirtildi. Açıklamada, bu yargılamayla, “Yapılmak istenenin, ucu son derece açık ‘müstehcenlik’ kavramı üzerinden emsal bir karar yaratılarak, bağımsız yayıncılığın geleceğinin dizayn edilmesi olduğu açıktır” denildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği ise Apollinaire’in tüm metinlerinin Avrupa Kültür Mirası listesinde olduğuna dikkat çekerek, “Çevirmen ve yayıncının para cezasına çevrilemeyecek hapis cezası tehdidi altında bulunması uluslararası hukukun ve anayasanın ifade özgürlüğüyle ilgili temel ilkelerine aykırıdır” dedi. Yayıncılar Birliği ayrıca, Meclis’i ve hükümeti, Türkiye’de ifade ve yayınlama özgürlüğünü engelleyen yargı kararlarını önleyecek somut adımlar atmaya çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler