YARSAV'dan DİSK'e ziyaret

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ve yönetim kurulu üyeleri, Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi ziyaret etti.

Yayınlanma: 26.04.2010 - 21:03
Abone Ol google-news

Şişli'deki DİSK'in Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyarete ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan YARSAV Başkanı Tarhan, Anayasa değişiklik paketinin TBMM'de görüşüldüğü süreçte kamuoyunu bilgilendirme konusunda bir eylem planları olduğunu, bu çerçevede sivil toplum kuruluşları ve halkın temsilcileriyle görüştüklerini söyledi.

Tarhan, Çelebi ile yaptıkları görüşmede de Anayasa değişikliği paketinde özellikle yargıya yönelik endişelerini paylaştığını ifade ederek, bu süreçte halkın bilgilendirilmesi konusunda destek istedikleri Çelebi ile pek çok konuda mutabakata vardıklarını dile getirdi.
DİSK Genel Başkanı Çelebi de temelde Anayasa değişiklik paketi başta olmak üzere yargıdaki sürece ilişkin değerlendirmeleri paylaştıklarını belirterek, DİSK'in Anayasa değişikliği konusundaki ''12 Eylül Anayasası'nın A'dan Z'ye değiştirilmesi ve bu sürecin bir bütün olarak ele alınması'' şeklindeki bakış açılarını Tarhan'a anlattıklarını kaydetti.

Anayasa değişikliğinin bir uzlaşma ve mutabakatla yapılması konusundaki düşüncelerini daha önceden dile getirdiklerini ifade eden Çelebi, ''Bugün de farklı düşüncede değiliz. Mutabakat aranmadan, kısa sürede, tartışmadan, enine boyuna irdelenmeden yapılan Anayasa değişikliğinin toplumsal bir dayanağı yoktur'' dedi.

''Anayasa değişikliğinin sendikal yaşamla ilgili yeni düzenlemeler getiriyor'' şeklindeki değerlendirmeleri sendikal alandaki örgütler olarak hiç doğru bulmadıklarını anlatan Çelebi, grev hakkı doğurmayan, grev hakkı içermeyen bir düzenlemenin sözleşme hakkını da düzenlemeyeceğini savundu.

Bir yandan demokratikleşme paketi tartışılırken sendikaların kapatılması davalarının açıldığını belirten Çelebi, gerçek, özerk bir yargı bağımsızlığını savunduklarını vurguladı.
Basın mensuplarının Anayasa değişikliği paketinde, ''greve gidildiğinde uğranılan zarardan dolayı işçiye dava açma yolunun açıldığının'' yer aldığının hatırlatmaları üzerine de Çelebi, daha önceden grev hakkının kağıt üzerinde yer aldığını, ancak yasa ve yönetmeliklerle yapılan kısıtlamalar üzerine uygulamada bunun olmadığını söyledi.

Demokratikleşmeden söz edilecekse Sendikalar Yasası'nın da değişmesi gerektiğini belirten Çelebi, sendika kapatılma davalarından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
Anayasa değişikliğine Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu, 12 Eylül Anayasası'ndan Türkiye'nin kurtulması gerektiğini vurgulayan Çelebi, ancak bunların bir mutabakat içinde olması gerektiğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler