"Yaşarken de eşit miyiz?"

9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 25 ülkeden, 88 kadın yönetmenden 60'ı aşkın filmle Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Cezayir salonlarında başlıyor.

Yayınlanma: 08.03.2011 - 12:29
Abone Ol google-news

Yapılan açıklamada  şöyle deniliyor:

"Yılı yine, bir yandan yaşamın her alanına sirayet etmiş bunca eşitsizliklerin cinskırım halini alan kadın cinayetlerine varan sonuçları, bir yandan kadın-erkek eşitliğine karşı açıklamalar, eylemlerle geçirince artık duyulması dileğiyle: Eşitiz Dedik!

Bu yılki festivalin teması

Alınamaz, verilemez, çalınamaz, kazanılamaz, dikilemez, biçilemez olan ama hala metreyle ölçüp teraziyle tartmaya kalkanlara rastlanan. Yasalarda olan ama fiiliyatta evrile çevrile yok edilen. İdraki ve inşası için fizik-biyoloji, fıtrat-yaradılıştan öteye geçmeyi gerektiren eşitliğin artık anlaşılır ve yaşanır olması dileğiyle: Eşitlik Dedik!

Şimdi bültenle, afişle, yaklaşan festivalle söze devam ediyoruz:
Hiç tartışılacak yanı yok Elbette Eşitiz!
Asıl mesele Yaşarken Eşit miyiz?"
 

Festival takvimi

12 Mart Cumartesi Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Cezayir salonlarında başlayıp 20 Mart’a kadar sürecek olan festivalde 25 ülkeden 88 kadın yönetmenin 60’ı aşkın filmi var. Kadınların Sineması, Farida Benlyazid Toplu Gösterimi, Kadınlardan Ortadoğu, Kendine Ait Bir Cüzdan, Annelik Meselesi, Cins-iyet-ler bölümlerindeki film gösterimlerinin yanı sıra festival atölye, panel, söyleşi ve etkinliklerle festival bu yıl eşitiz diyor.

Kadınların Sineması’nda bu yıl yine Uganda’dan  Afganistan’a, Çin’den Slovenya’ya son bir-kaç yılın, kadınların belgesel, öykülü, uzun-kısa filmleri var.

Toplu Gösterimde Entrikalar filmiyle Fas’ta yılın en çok gişe yapan filmini yapan, kadınların kurnaz olduğu önermesiyle infial yaratıp ‘erkekler de kurnazdır’ filminin çekilmesine vesile olan Fas’lı yönetmen Farida Benlyazid Toplu Gösterimi var.

Kadınlardan Ortadoğu bölümünde: Hayallerin Peşinde (Looking for Pink, Soudade Kaadan), Her Gün Bayram (Every Day is Holiday, Dima El-Horr), Nar Ağaçları (Pomegranates and Myrrh, Najwa Najjar)  filmleriyle “kadınların kamerasından Ortadoğu” var.

Kendine Ait Bir Cüzdan bölümünde: Cam Duvar (The Drifter, Tatjana Turanskyj), Erkeksiz Hayat (Living Without Men, Luo Yi) ve Garsonluğun Kadın Hali (Dish: Women Waitressing and the Art of Service, Maya Gallus), Satılık (Sold in America, Chelo Alvarez-Stehle) ile kadınların ekonominin esnek üretim, cam tavan, cam uçurumlarıyla cebelleşme hikâyeleri var.

Annelik Meselesi bölümünde:
kutsalın vazifenin ötesinde siyahı-beyazı ve ille de moruyla annelik mevzusunu dert eden filmler; Aile İçi Mutluluk (The Happy Housewife, Antoinette Beumer ), Doris (Doris, Anna Erlandsson, Carin Bräck, Mia Hulterstam, Cecilia Actis, Cecilia Torquato, Maria Eng, Lena Koppel, Åsa Johannisson, Lena Hanno-Clyne, Anna Hylander) var.

Cins-iyet-ler bölümünde: Aile Meselesi (Family Matters, Sarah Horst), Bikinisiz (No Bikini, Claudia Morgado Escanilla), Durak (Pitstop, Melanie McGraw), Gevald-Queer Müzikal (Gevald-A Queer Musical, Netalie Braun) gibi teması cinsiyet ve (dile getirilip yasaya geçirmekten imtina edilen) cinsel kimlik meselelerine dair filmler var.


Atölye: O İş Anlattığınız Gibi Değil!- Ayşe Düzkan ile sinemada cinsellik…
Atölye: Yasaklar ve Yalanlar – Alin Taşçıyan ile sinemada sansür…
Atölye: Hülya Uğur Tanrıöver ile Film Okuma…
Atölye-Söyleşi: Queer?
Panel: Eşitlik: Ne Hediye Ne Lütuf Ne de Gaspa Müsait
Buluşmalar: Filistin Shashat Kadın Filmleri Festivali ve Uluslararası İsrail Kadın Filmleri Festivali ile ve festivale katılan yönetmenlerle buluşmalar, söyleşiler var. Ve tabii, her daim film sonrası, yetmezse film arası halleşme, sohbet…
 



Festivale dair detaylı bilgi için:

www.filmmor.org

Biletler: www.ticketturk.com

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler