Yeni yasa cinsel istismara "Dur" diyemez

Çocukların istismarını engellemek için hazırlanan yasa tasarısındaki cezalar caydırıcı değil!

Yayınlanma: 04.06.2014 - 14:17
Abone Ol google-news

5. Yargı Paketi bugün TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek...

Paket içinde çocukların istismar edilmesi gibi mağduriyetlerinin önlenmesi için cezalar da yer alıyor. 

Ancak uzmanlar, söz konusu cezaların toplumun kanayan yarası haline gelen çocuk mağduriyetlerini ne kadar engelleyeceğini tartışıyor.

Çocuk Hakları Koruma Platformu Başkanı avukat Figen Özbek, cezalarla mağduriyetlerin önüne geçilebilip geçilemeyeceği sorusuna "töre cinayetlerinden" örnek veriyor.

Düzenlemeleri yetersiz bulduğunu dile getiren Özbek, öngörülen cezaların “caydırıcı olamayacağını” dile getirerek, “Çocuklar için eğitim programları yapılmadığı sürece, cezaların ağırlaştırılmış olmasının bir faydası yok. Bugüne kadar özellikle töre cinayetlerinde ceza arttırımının ne kadar caydırıcı olabildiğini gördük. Cezalara rağmen cinayetler sona ermedi” diyor. Özbek ayrıca, alie içindeki çocuk şiddetine karşı da herhangi bir tedbirin olmadığını vurguluyor. Özbek, “Kanun tasarısının hem alt yapı sorunu var, hem de çocuk mağduriyetinin giderilmesi açısından detaylı değil” yorumunu yapıyor. 

‘Politikalar çocuğa yönelmeli’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kuruluşların genelde aileye yönelik politikalar izlediğini belirten Özbek, “Ailenin yanı sıra çocuğa yönelik politikalar belirlenmeli. Ancak böyle bir çalışma göremiyoruz” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler