Yenilenme ve yeni başlangıçlar zamanı: Sonbahar

Sonbaharın gelip çattığı şu günlerde yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerimiz de iyiden iyiye kendini göstermeye başlıyor. Sonbaharı sağlıklı ve enerjik geçirmek ise kış mevsiminin birçok olumsuzluğunu daha kolay atlatmamıza yardımcı olabiliyor.

Yenilenme ve yeni başlangıçlar zamanı: Sonbahar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.08.2014 - 15:30

Detoks halk arasında sıkça duyduğumuz fakat birçoğumuzun yapmaya cesaret edemediği bir yöntem. Biz de bu işin uzmanlarından Gül Kaynak ile bir araya gelip detoksun tüm bilinmeyenlerini ve püf noktalarını konuştuk. 10 yıldır Detoks ve Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı yapan Kaynak, 22 kilo verip, enerji ve sağlıklı bir bedenin arınma, detokstan geçtiğini tecrübe edince tüm kariyer planlamasını değiştiriyor ve uzmanlığını sadece bu konu üzerinde geliştiriyor. Başlıyoruz.. 

Herkesin dilinde detoks var. Ancak gerçek anlamı ne kadar biliniyor? Öncelikle detoksu tanımlayarak başlayalım söze...

Detoks; vücudumuzun doğal işleyişini bozan toksin maddelerden arındırmak, blokajları açmak ve yenilenmektir. Mucizevi bir işleyişe sahip bir hediye bedenimiz. Biz onun doğasına aykırı ne yaparsak yapalım, yine inanılmaz bir düzen ve çaba ile sağlıklı ve düzgün fonksiyonlamaya çalışıyor. Onu ve organlarını belli sürelerle arındırmamız, dinlendirmemiz ve yenilememiz gerekiyor. Annemizin biz hasta iken bize hafif ve sıvı gıdalar vermesi (sebze çorbası, bitki çayı) uykuya yatırması da bir bakıma detoks. Uyku da bir detokstur. Hepsinin ortak amacı da aynı vücudun kendi kendini tamir etmesine ve yenilemesine fırsat vermek.

Sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil eder mi? Herkes yapabilir mi?

Herkesin kendi için uygulayabileceği detokslar vardır. Günde iki litre asitli içecek içen bir gencin bunu bırakması da detokstur, şekere bağımlı olan birinin 21 gün şekersiz beslenmesi de... 

Detoks doktor kontrolünde mi yapılmalı, yoksa kişi kendi evinde de yapabilir mi?

Her konuda önce o konuda uzmanlaşmış kişilerle başlamak en akıllıcası. Böylece daha hızlı yol alabilirsiniz.

- Detoksla kilo vermek mümkün mü?

Kilo fazlası varsa tabii ki. Hem de kişinin daha önce tecrübe etmediği kadar kolay ve rahat şekilde. Üstelik yağdan.. 

Hangi aralıklarla detoks yapmak gerekir?

Bu kişinin ihtiyacına göre farklılık gösteriyor. Her gün birkaç ilaç almak zorunda olan kişiler, toksin maddeleri, sigarayı, alkolü, asitli içecekleri, aşırı kafeini kullanan kişiler daha sık detoks yapmalılar.

Yılda kaç kez tekrarlanmalı?

Sonbahar ve İlkbahar ideal detoks ayları diye bilinir ama her mevsimin başka bir detoks sebebi var. Her mevsim bir hafta öneriyoruz.

Bu dönemde hangi besinleri tüketmeliyiz?

Bol bol kaliteli su, şeker içermediği için bolca ve rahatça sebze ve az miktarda meyve. Ve tabii özel süper besinler: buğday çimi suyu, spirulina gibi deniz yosunları, zencefil, sarımsak gibi özel şifalar ve probiotik tüketmemiz gerekir.

Genetiğimizi uykuda bırakmak elimizde

Peki detoks kanser ilişkisinden bahsedecek olursak bize neler söylersiniz?

Kanser doğal yaşamdan uzaklaşma hastalığı. Her alanda doğanın bir parçası olduğumuzu unutursak kansere yaklaşırız. Asit oranımız artarsa da aynı şekilde. Bağırsak gibi organlarımız işlevlerini yapamazsa da. Tek bir neden kimse gösteremez ama temiz, kimyasal birikim ve toksinlerden arınmış, iyi işleyen ve mutlu bir beden neden hasta olsun? Genetiğimizi uykuda bırakmak da bizim elimizde.

 Son olarak sonbahar mevsimine girdiğimiz bu günlerde bize neler önerirsiniz, vücudumuzu kışa nasıl hazırlamalıyız?

Detoks ile geçirilecek bir hafta bize zaman kaybı gibi gelebilir fakat hastalanınca o zamanı fazlasıyla kaybediyoruz. Bu sebepten öncelikle bir hafta mümkünse bir merkezde detoks kürü uygulamalıyız. Ve tabi bol su içmeyi unutmamak gerekiyor. Açık havada her gün hava nasıl olursa olsun 1 saat yürümeliyiz. Bu dönemde koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeliyiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler