Yerel ittifakta ‘çatı aday’ formülü

AKP ve MHP’nin ‘Milli Mutabakat Komisyonu’ adı altında yürüttüğü çalışmalarda, yerel seçimlerle ilgili düzenlemeler öne çekildi.

Yayınlanma: 27.01.2018 - 23:29
Abone Ol google-news

Komisyonun, yerel seçimlere ilişkin uyum yasası kapsamında yer alan düzenlemeleri, 30 Mart 2018’e kadar tamamlaması anayasal zorunlulukken, yerel seçimlere yönelik ittifak formülleri üzerinde de duruluyor. Birden fazla formül üzerinde tartışılırken, “yerelde ittifakta da 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde olduğu gibi seçmenin aklında oy kullanırken karışıklığa yol açmamak” için daha anlaşılır formüllerin de masada şekillenmesi bekleniyor. AKP ile MHP’nin, “her iki partinin mevcut belediye başkanlıklarının korunması” ve “bir ilde hangi partinin oy oranı daha fazla ise o partinin adayının desteklenmesi” formüllerinin yanı sıra “illerde ortak çatı aday formülünün” de tartışıldığı belirtiliyor. Örneğin Ankara, İstanbul ve İzmir’de, bir önceki seçimlerdeki oy dağılımı baz alınırken, burada hangi partinin adayı güçlü ise o partinin adayı her iki parti tarafından ‘ortak çatı adayı’ olarak gösterilebilecek. Aynı formül, ilçe ve belde belediyelerindeki adaylıklar için de uygulanabilecek.

2014 gibi

“Çatı aday formülü”, CHP ile MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ‘ortak çatı adayı’ olarak gösterdiği 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini anımsatırken, belediye meclis üyelikleri için de her partinin kendi üye listesini belirleyeceği ifade ediliyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler