"Yıkanların kafalarında patlar"

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, ''Bir firma gelmiş ve iskele kurmuş. Daha anıtın içinde ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bu anıt yıkanların kafalarına patlar'' dedi.

Yayınlanma: 21.04.2011 - 13:22
Abone Ol google-news

Kars'ta yapımı durdurularak, yıkım kararı çıkartılan ve ''ucube heykel'' tartışmalarına konu olan ''İnsanlık Anıtı''nın heykeltıraşı Aksoy, Kars'ta bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Aksoy, 23 Nisan'da sanatçılar, sanatseverler, heykeltıraşlar, ressamlar, müzisyenler ve tiyatro severlerden oluşan yaklaşık 200 kişinin Kars'a gelerek, İnsanlık Anıtı önünde düzenlenecek mitinge katılacağını söyledi.

Heykelin tamamlanmasından sonra, o bölgede Kafkas Barış Şenlikleri'nin yapılmasının planlandığını belirten Aksoy, ''Kafkasya'daki düşmanlıklar gitsin, dünyadaki savaşlar son bulsun dedik. Kan davaları pompalanmasın istedik. Kars, savaşların acısını çok iyi bilir. Çünkü çok savaşlar görmüştür'' dedi.

Savaşların insanı, kendine bile düşman ettiğini vurgulayan Aksoy, anıtın tamamlanmadığını ve öylece bıraktırıldığını belirtti.

''Daha vicdan ve gözyaşı bile yapılamadı. Şiirin, resmin, sözün söyleyemediğini heykel söyler'' diyen Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:

''Biz Kars'ta çocuklarımız heykelle tanışsın dedik. Bu heykelin barış mesajı niye anlaşılmıyor bunu ben bile anlamış değilim. Kardeş kardeşi öldürmesin, barış olsun dedik. Savaşlar insanı insana düşman eder, sanatlar ise özgür eder. Dünyanın barışa ihtiyacı var. Bakınız Ortadoğu, İslam coğrafyası bile kan gölü olmuş.''
 

Miting düzenleyecek

Gazetecilerin, anıtın kaldırılmasıyla ilgili son hazırlıkların yapıldığını hatırlatılması üzerine heykeltıraş Aksoy, şöyle konuştu:

''Bir firma gelmiş ve iskele kurmuş. Daha anıtın içinde ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bu anıt yıkanların kafalarına patlar. Anıtı politika çamuruna bulaştırıp, oy almaya çalışıyorlar. Şu anda Kars'ta anıtın yıkılmasını istemeyenlerin oranı yüzde 15'lerden yüzde 70'lere çıktı. Bakınız Başbakan Kars'a geldi ve 'yıkılsın' dedi hemen ardından yıkılması hızlandırıldı. Burada totaliter rejim özentisi var. Bakın politikacılar gider ama sanat ve sanatçı kalır. Onlar tarihe yıkan, biz ise yapan olarak geçeriz. Şu anda bu anıtı yıkmakla insanlık suçu işliyorlar.''

Yıkımın 23 Nisan'da yapılacağı yönündeki bir soru üzerine Aksoy, ''Bizler yaklaşık 200 sanatçı ile Kars'ta 23 Nisan günü miting yapacağız. Aralarında Edip Akbayram gibi ünlü sanatçılarında olduğu Türkiye'nin her yerinden sanatçı gelecek. Yaklaşık 4 otobüs ve uçakla gelecekler. Bunlar bu anıtın yıkılmasını istemeyenler ve kendi imkanlarıyla gelecekler'' diye konuştu.

Sanatçılar, sanatseverler, heykeltıraşlar, ressamlar, müzisyenler, tiyatro severler ve kalpten barış isteyenlerle birlikte miting düzenleyeceklerini anlatan Aksoy, işlenen insanlık suçunu herkesin göreceğini savundu.

Aksoy, ''Bakınız 23 Nisan'da heykel yıkılıyor. Böylelikle Cumhuriyet'in değerlerine karşı çıkılıyor. Onlar 23 Nisan'da 'heykel yıkılsın' diyecekler, bizler ise 'yıkılmasın' diyeceğiz. Önce 'yıkalım sonra mahkeme edelim' diyorlar. Bizler sonunda ne yaptık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmak zorunda kaldık. Çünkü bu anıt yıkılırsa Taliban ile aramızda bir fark kalmaz'' dedi.

Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da İnsanlık Anıtı'nın resmini bir kağıda çizerek, Kars'ın son günlerde, tarihinde görülmediği kadar Türkiye gündeminde ulusal ve uluslararası basında haber konusu olduğunu söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler