Yoksa Mars'ta yaşam var mı?

Avustralya'da bulunan fosiller bilim insanlarına iki yeni bilgi verdi.

Yoksa Mars'ta yaşam var mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.09.2011 - 14:51

Kalıntılar dünyanın bundan 3,4 milyar yıl önceki zor yaşam koşulları hakkında bilgi veriyor.

Ayrıca Mars gibi oksijen yoksulu gezegenlerde de bir zamanlar yaşamın var olduğunun ya da yaşamın hala sürdüğünün bir kanıtı da olabilir, diyor Oxford Üniversitesi bilim insanları.

Martin Braisier ve ekibi fosilleri Avustralya’nın batısındaki Strelley Pool bölgesinde, Dünyanın en eski kayaçlarındaki (3,4 milyar yıllık) kuvars kumu tabakasında bulmuşlar. Mikrofosiller hücremsi yapılara sahip olduğu için araştırmacılar hücrelerin ve bakterilerin oksijensiz bir dünyada hayatta kalabildiklerini ya da hâlâ yaşadıklarını sanıyor.

Anlaşıldığı üzere yaşamın temelini oksijen değil kükürt oluşturuyordu. Brasier, diğer oksijen yoksulu ya da oksijensiz gezegenlerde de yaşamın varolabileceğini düşünüyor. Reuters ajansına konuşan uzman, Mars’ta bile yaşamın mümkün olabileceğini söyledi.

Fosillerin incelenmesi sonucunda Dünyamızın milyarlarca yıl önce kızgın, karanlık ve sürekli yanardağların püskürdüğü ve meteoritlerin çarptığı acımasız bir yer olduğu ortaya çıkmış.

Gökyüzü bulutlu ve griydi, güneş günümüze kıyasla daha zayıf ışımasına rağmen sıcaklığı depoluyordu.

Okyanuslardaki sıcaklık 40-50 dereceydi, bitki veya yosun yetişmediği için de çok az oksijen vardı. Bu cehennem benzeri tablo bizim için iyi olmasa da bakteriler için harika bir yerdi diyor bilim insanları. Araştırma ekibi şimdi Strelley Pool kayalıklarında gezegenimizin geçmişiyle ilgili diğer bilgileri bulmaya çalışacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon