Yoksula okul haram

Ekonomik durumu kötü olan öğrencilerin yükseköğretime erişme olasılığı yüzde 1 bile değil.

Yayınlanma: 07.10.2011 - 09:07
Abone Ol google-news

Türkiye’de ortaöğretimde 10 öğrenciden 2’si, yani her gün ortalama 2 bin öğrenci okulu terk ediyor. Sosyoekonomik köken bakımından en alt yüzde 20’lik dilimin yükseköğretime erişim oranı yalnızca yüzde 0.43. Ortaöğretim çağındaki 15-19 yaş aralığındaki kızların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 25’i ne okula gidiyor ne de çalışıyor. 15 yaşındaki çocukların yüzde 60’ı basit matematik sorularını çözemiyor.

Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Türkiye’de 15-19 yaş aralığındaki kızların yüzde 40’ının, erkeklerin ise yüzde 25’inin ne okula devam ettiğini ne de çalıştığını ortaya koydu. Ortaöğretimde her 10 öğrenciden 2’si okulu diploma almadan bırakırken her gün ortalama 2 bin öğrenci okulu terk ediyor.

Sabancı Üniversitesi bünyesinde 2003’ten beri eğitim sorunlarına yönelik çalışma yapan EGR yeni yasama yılının başlaması nedeniyle milletvekillerine hem seçildikleri illerin, hem de genel olarak Türkiye’de yaşanan eğitim sıkıntılarının ele alındığı “Türkiye Eğitim Sisteminin Öncelikli Sorunları ve İlinizdeki Eğitimin Durumu” adlı rapor gönderdi. Rapora göre, Türkiye’de sosyoekonomik köken bakımından en alt yüzde 20’lik dilimin yükseköğretime erişim oranı yüzde 0.43 olarak hesaplanırken, en iyi durumdaki erişim oranı ise yüzde 7.4 olarak belirleniyor. Rapora göre, sosyoekonomik bakımdan en üst yüzde 20’lik dilimin yükseköğretime erişim oranı yüzde 28.04, en iyi durumdaki okullara erişim oranı ise yüzde 63.6 olarak hesaplandı.

Bölge fark etmiyor

Raporda, vekillerden eğitimin kalitesini güçlendirerek, sınav sistemlerinin gözden geçirilmesi ve eşitlikçi bir eğitim sistemi talep ediliyor.

Raporda, ortaöğretim sisteminde Türkiye’nin genelinde ortaöğretimi terk sorununun bölgeler arasında fark göstermeyen genel bir sorun olduğu vurgulanıyor. Her yıl binlerce gencin ortaöğretimi diplomasız terk ettiğine dikkat çekilen rapora göre, ortaöğretim çağındaki 15-19 yaş aralığındaki kızların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 25’i ne okula gidiyor ne de çalışıyor. Ortaöğretimde her gün 2 bin öğrenci okulu terk ediyor. Okulu bırakanların başında yüzde 14.8 oranıyla erkek öğrenciler gelirken, kız öğrencilerin terk oranı ise yüzde 7.3 olarak hesaplanıyor. Başka bir deyişle ortaöğretime başlayan her 10 öğrenciden 2’si okulu yarıda bırakıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler