Yol haritası 10 gün içinde

HDP heyeti ‘çözümün haritası’ için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşecek.

Yayınlanma: 08.09.2014 - 23:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıktıktan sonra nasıl bir profil izleyeceğine ilişkin ilk ipuçlarını verecek gelişme Kürt sorununa ilişkin çözüm sürecinde ortaya çıktı. İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşen HDP heyeti, çözüme ilişkin yeni yol haritası için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşme kararı aldı.

Devletin zirvesiyle yapılacak bu görüşmelerden sonra HDP heyeti tekrar İmralı’ya gidecek ve “yol haritası” da bu ziyaretin ardından açıklanacak. İmralı’daki son görüşmede Öcalan da hükümetten “mazeretsiz somut adım atılmasını” istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP heyetinin önceki gün İmralı’da yaklaşık 4.5 saat süren görüşmesinin ayrıntıları belli olurken, İmralı ziyaretinin ardından HDP heyeti hükümet arasındaki çözüm süreci kapsamındaki görüşme trafiği de tekrar hız kazanmaya başladı.

HDP heyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığındaki heyetle görüşmenin yanı sıra çözüm süreciyle ilgili olarak bu hafta içinde ya da gelecek hafta başında hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelecek.

HDP heyetinde yer alan Pervin Buldan, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan randevu istendi. Görüşmeler bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında yapılması bekleniyor” diye konuştu. Çözüm süreci kapsamında atılacak adımların yer alacağı yol haritasının 10 gün içinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

 

Öcalan’dan aydınlara çağrı

İmralı’da önceki gün yapılan görüşmenin ardından HDP tarafından Öcalan’ın mesajları açıklandı. Öcalan’ın diyalog sürecinin yeni bir format altında ve yakın dönemde önemli bir pratikleşme aşamasına geldiği mesajını verdiği belirtilen açıklamada, “Öcalan, meseleyi bu ciddiyet ve sorumlulukla ele almaya çalışan bütün aydın, akademisyen ve politikacıları yakından izlediğini ve böylesi büyük bir meselede daha geniş kesimlerin öneri ve katkılarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu vurguladı.

‘Tam da bu aşamada gösterilecek ciddiyet ve titizlik bölgemizin önündeki yüz yılı kaosla mı yoksa bereketli, eşit ve adil bir demokrasiyle mi geçireceğine dönük bir belirleyicilik ihtiva edecektir’ diyen Öcalan, yeni hükümetin hiçbir mazeret kalesine sığınmadan anlamlı ve derinlikli müzakereleri başlatacak ilke ve mekanizmaları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çekti” denildi.

Hasta hükümlülerin durumuna da dikkat çeken Öcalan, “lakayt” bir yaklaşım sergilendiğini belirterek, “Bu mesele bir müzakere maddesi olamayacak kadar insani ve hayati bir hakkın kullanımından ibarettir” dedi.

Öcalan’ın yeni hükümetle birlikte çözüm sürecinin Başbakanlık’a bağlanmasından da memnuniyet duyduğu ve “sekretarya” oluşturulmasını beklediğini aktardı. Öcalan, devlet heyetiyle yapılacak görüşmelerde yol haritasıyla ilgi daha detaylı bilgi almayı beklediğini ifade etti.

 

‘İcracı’ söyleminin ilk örneği

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HDP heyeti arasında yapılması beklenen görüşme daha farklı öneme de sahip. 2012 yılından bugüne kadar çözüm süreciyle ilgili yürütülen çalışmalar ve yapılan görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı pek fazla etkin olmazken, istenilen randevuya yanıt vermesi halinde HDP heyeti ile yapacağı görüşme; seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Köşk’e çıktıktan sonra “icracı Cumhurbaşkanı” söylemi kapsamında hareket edeceğinin ilk önemli örneğini de oluşturacak.

 

'Serbest bırakılmasını istiyorum'

Abdullah Öcalan’ın kız kardeşi Fatma Öcalan ile kızı Dilek Öcalan ve aynı cezaevinde kalan Cuma Karasu’nun kız kardeşi Pervin Oduncu, Şeyhmuz Poyraz’ın kardeşi Felek Çızlaşmak, Gemlik Jandarma Komutanlığı’nda yapılan kimlik kontrolünün ardından İmralı’ya hareket etti. Yürümekte zorluk çektiği gözlenen Fatma Öcalan’a kızı Dilek Öcalan yardımcı oldu. Fatma Öcalan, “Dört aydır görüşmüyoruz. Gidip görüşeceğiz. Sağlığını merak ediyorum. Artık bırakmalarını istiyorum. Başka ne söyleyeyim” dedi. Fatma Öcalan ve beraberindekiler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait botla İmralı’ya giderek yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından Gemlik’e geri döndü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler