Yunanistan için gözler Maliye Bakanları toplantısında

Lüksemburg'da gerçekleştirilecek toplantı, Yunanistan için hayati önem taşıyor. Anlaşılamaması halinde ülkenin temerrüte düşebileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 17.06.2015 - 12:26
Abone Ol google-news

Yunanistan'ın şubat ayının ortalarından bu yana resmi alacaklılarıyla gerçekleştirdiği müzakerelerde henüz olumlu sonuç çıkmazken, sorunun çözümüne yönelik atılan adımlar ve ortaya konulan öneriler Avrupa’da gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor.

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile şubat ayının ortalarında başlayan müzakerelerinden henüz olumlu bir sonuç çıkmadı. Ülkede koalisyon hükumetinin resmi alacaklılarıyla uzlaşma sağlayamaması sebebiyle finansal piyasalarda endişeler artarken, sorunun çözümüne yönelik atılan adımlar ve ortaya konulan öneriler Avrupa’da gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

AB liderleri, kreditörlerle anlaşmak konusunda direnen üzerinde baskıyı her geçen gün artırırken, müzakerelerde taraflar arasında kimi zaman restleşmeler de yaşandı.

Yarın yapılacak Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı hayati önem taşıyor

Öte yandan, mevcut mali programda kalan 7,2 milyar avroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek haftalar ve aylarda IMF'e geri ödemesi başta olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

Son olarak Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Brüksel’de taraflar arasında bir çözüm bulmak amacıyla gerçekleşen görüşmelerin pazar günü de başarısızlıkla sonuçlandığı ve Yunan hükumetinin sunduğu son tekliflerin kurumlar tarafından tatmin edici bulunmadığı ifade edildi.

Kreditörlerin anlaşma sağlanması için memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle birlikte kalıcı olarak yıllık bazda 2 milyar avroluk ek tedbir talebinde bulunmasının taraflar arasındaki görüşmelerin kesilmesine neden olduğu belirtilen haberlerde, Yunanistan’ın vadesi dolan borçlarını ödeyebilmesi için ihtiyaç duyduğu finansman sorununun çözümünün yarın yapılacak Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına kaldığı bildirildi.

Lüksemburg'da gerçekleştirilecek toplantı, Yunanistan ve Avrupa açısından hayati önem taşıyor. Zira, perşembe günkü müzakerelerde bir anlaşma sağlanması durumunda uzun süredir belirsizliğin hakim olduğu piyasaların rahat nefes alacağı düşünülüyor. Ayrıca, Avro Bölgesi'ndeki siyasi istikrarında da anlaşma sonrasında güçleneceği belirtiliyor.

Tarafların anlaşamaması durumunda ise Yunanistan'ın temerrüde düşeceği ve dolayısıyla iflasını ilan edebileceği kaydediliyor. Ayrıca, böyle bir senaryo sonucunda ülkenin Bölgesi'nden ayrılma ihtimali de sıklıkla dile getiriliyor.

Söz konusu toplantıda da sonuç alınamaması durumunda gözler, Bölgesi Maliye Bakanları'nın 13 Temmuz'da gerçekleştireceği toplantıya çevrilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon