Zafer Çağlayan Moodys'in kararını eleştirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TEB Girişim Evi'nin açılışında konuşan Çağlayan, Gümrük Birliği sayesinde Türkiye'nin KOBİ'lerle tanıştığını ifade ederek ''İsimleri bende kalmak üzere, işini yanlış yapan bankalar da var'' dedi. Çağlayan Moody's'in değerlendirmesinin Türkiye gerçekleriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığını söyledi.

Yayınlanma: 29.01.2013 - 20:13
Abone Ol google-news

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB), TEB Girişim Evi'nin açılışında konuşan Çağlayan, Gümrük Birliği sayesinde Türkiye'nin KOBİ'lerle tanıştığını ifade ederek, ''KOBİ'ler girişimlerin, girişimcilerin Türk ekonomisindeki adeta bir fidanlık olması son derece önemlidir. Geçmişte birçok insanın KOBİ kelimesini bir otomobil markası zannediyordu. O günlerden bu günlere geldik'' dedi.

Geçmişte Türkiye'de toplanan toplam mevduatın devlet tarafından hortumlandığı zamanlarda kimsenin KOBİ'leri ve girişimcileri desteklemenin akıllara gelmediğini anlatan Çağlayan, ''Bugün özel sektörü bankacılık sistemi bu konuda bir hassasiyet duyuyor, girişimcinin önünü açıyor. Danışmanlık hizmetleri vererek ve maddi desteklerle sisteme entegre ediyor. Bizim petrolümüz, doğal gazımız yok. Şükürler olsun ki bizim son derece cesur girişimcilerimiz var. Dünyada en önemli sermaye beşeri sermeyedir. Gücünüzü kontrol ettiğiniz müddetçe güçlüsünüz'' dedi.

Çağlayan, Türk girişimcilerin dünyanın her yerinde cesurca iş yapabildiği söyledi. Türk bankacılık sisteminin geçmişte devlete borç verdiğini artık, girişimcilere finansman desteği sağlayarak bu anlamda doğru yola girdiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Tabii bunu söylerken isimleri bende kalmak üzere işini yanlış yapan bankalar da var. Bu toplantıda özellikle özel bir bankanın böylesine hassas konularda çalışması, bu konulara eğilmesi ve yol açması önemli. Bu manada TEB'i kutluyorum. TEB, bana göre diyorum ki;

"Titiz Ehil Bankacılık'' diye aklımda kalıyor. TEB, doğru yolda doğru zeminde ve doğru zamanda girişimcisini destekler konumda. Bizi 2023'e petrol, doğal gaz taşımayacak. Bizi 2023'e girişimcilerimiz ve KOBİ'lerimiz taşıyacak. Her yıl on bin girişimcimiz, KOBİ'miz ihracat yapmaya başlıyor. Artık net ihracatla büyüyen ülke haline geldik.''

Çağlayan, KOBİ ve girişimcilere yönelik yeni çalışmalar üzerinde olduklarını belirterek, ''Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında fonların fonu oluşturacak bunun girişimcilik sermayesi oluşturması noktasında Hazine Müsteşarlığı önemli bir kanunu Bakanlar Kurulu'nda görüştük. Parlamento'ya gitti yakında genel kurulda görüşülecek. Bu çıkartacağımız yasayla birlikte devletin bir katkı vereceği ve fonların fonu olacak bir uygulamaya geçeceğiz'' dedi.

Mavi okyanus stratejisine değinen Çağlayan, kürsel krizin siyaset, ekonomi ve iş hayatının oyunlarını değiştirdiğini ve artık büyük balığın değil hızlı olan balığın yaşayacağı bir ortamda olunduğuna dikkati çekti.

''Derdim girişimciler ve KOBİ'ler''

TEB'in yaptığı çalışmanın diğer bankalara da örnek olacağını söyleyen Çağlayan, ''Diğer bankalar da adını söylemeyeceğim koca koca bankalar bir an önce TEB'in ve benzer bir-iki bankamızın görmüş olduğu doğru yolu görürler. Doğru yoldan kastım şu: Türkiye'nin girişimcisinin, ekonomisinin desteklenmesi, daha fazla üretim daha fazla yatırımdan geçiyor. 2012 yılı itibariyle 152 milyar dolar mal ihracatı, 41 milyar dolara yakın hizmet ihracatıyla 193 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduk. 2012 yılı gayri safi yurt içi hasıla rakamımız tahmin ediyorum 800 milyar dolara yakın bir rakam olacak. Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatı gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 25'ine gelmiş durumda. Bu çok önemli bir gelişmedir'' şeklinde konuştu.

Özel sektörde bazı sanayicilerin sanayiden çıktıklarını ve bunun kendisini üzdüğünü ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin sanayileşmeye ihtiyacı olan bir ülke olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın politika faiz kararlarına da değinen Çağlayan, bugün reel faizlerin sıfır olduğu bir ortamda olduğunu belirterek ''Benimle 7-8 sene evvel gelip deseydiniz ki Türkiye'de reel faizler sıfır olacak, olmayacağına dair sizinle iddiaya girerdim. Türkiye'nin yeni teşvikleriyle önemli yatırımlarına ihtiyacı var. Merkez Bankası'nın politika faizi düştüğü müddetçe bankacılık sistemi de bunun paralelinde onunda maliyetleri ucuzlayacak. Benim derdim bankacılık sisteminin KOBİ'lere ve girişimcilere çok daha uzun vadeli ucuz finansman imkanlarının sağlaması. Yoksa tüketimin artması değil. Tüketim tabi ki artacaktır'' dedi.,

Çağlayan Moody'si eleştirdi

Mobilya Fuarı açılışı ardından soruları cevaplayan Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşlarının hiçbirinin objektif olmadığını belirterek, ''Bunların her birinin bağlantılı olduğu çeşitli mihrak ve odaklar var, bunlara ne talimat verirlerse bunlar onları yapar. Şimdi Moody's'in yapmış olduğu değerlendirme, bir kere Türkiye gerçekleriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bir değerlendirmedir'' dedi.

Türkiye'nin 2012'de cari açık konusunda çok ciddi başarı elde ettiğini, 25 milyar dolarlık cari açık azalışının 21,5 milyar dolarının ihracat artışından kaynaklandığını dile getiren Çağlayan, cari açığı Türkiye'nin kronik meselesi olmaktan, ihracatı artırarak çıkarmakta olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:

''Moody's'in yapmış olduğu açıklama kendisini bağlar. Bunların yapmış olduğu açıklamalar Türkiye'nin itibarını zayıflatmaz. Türkiye'nin itibarı her geçen gün artıyor. Tüm dünya bunu ortaya koyuyor. Türkiye'ye itibar kaybettirmek isteyenlerin kendi itibarı kayboluyor. Fitch için, Moody's için, Standart & Poor's için de böyledir. Uygulamalarıyla kendileri ciddi manada itibar erozyonuna uğramışlardır. Bunların yapacağı tek şey kendi itibarlarını kurtarmaya yönelik olmalıdır. Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını bir kez daha paylaşayım. IMF'ye borcu olmayan, IMF'ye 5 milyar dolar da kredi açacak olan bir Türkiye'yi IMF'den borç almış, borç almazsa batacak durumda olan ülkelerle getirip aynı kefeye koyuyor. Bu işlere çok takılmamamız gerekiyor. Zaten benim sanayicim, ihracatçım, uluslararası yatırımcı Türkiye'ye en güzel notu veriyor. Bizim için önemli olan da budur. Bu sene not artışlarını beklediğimizi bir kez daha ifade ediyorum.''

TOBB

Oda ve borsa seçimlerine ilişkin, NACE sınıflandırmasındaki gecikmeden dolayı öyle bir talep geldiğini ve seçimlerin üç ay ertelendiğini anımsatan Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki mayıs ayında odalar seçimlerini yapacak. Odalar birliği genel kurul üyeliği, komiteler, meclis, yönetim kurulu üyelikleri, meclis başkanlıkları seçimleri yapıldıktan sonra da ağustos ayında da TOBB yönetim kurulu ve diğer organların seçimleri yapılacak'' dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin kanunun ilgili maddesini iptal ettiğini anımsatan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bana göre doğru olmamıştır bu... Tabii ki yüce mahkemenin kararına saygı duymakla beraber keşke, odalarda ve TOBB'da getirilmiş olan önemli değişiklik devam edebilseydi. Ümit ediyorum ki arkadaşlarımız tekrar bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapacaktır. Bu koltuklar ömür boyu bizlere kalacak koltuklar değil. Ben siyaseten de aynı şeyi söylüyorum. Odalarımızda da bu anlayışın hakim olmasını beklediğimizi buradan ifade etmek istiyorum. İnşallah hayırlısı olacaktır.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler