Zam yağmuru kapıda

Doğalgaz için pazartesiyi bekleyen hükümet, vergideki kaybı önlemek için de KDV ve ÖTV’yi artıracak. Bu da ulaşımdan eğlenceye, içkiden sigaraya pek çok şeye zam anlamına geliyor.

Yayınlanma: 27.09.2014 - 23:58
Abone Ol google-news

Memurlarda ilgili sendikanın yanlış hesabı nedeniyle, emekli ve yetim aylıklarında tutmayan hedeflerle gelirleri reel olarak eriyen yurttaşı, ne yazık ki iğneden ipliğe gelecek zam yağmuru bekliyor. Gıda fiyatlarında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle ciddi artışlara maruz kalan halk, özellikle son dönemde döviz kurunun yüksekliği nedeniyle başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere dışarıdan alınan ürünlere zamlı fiyat ödeme riskiyle karşı karşıya. Ayrıca bütçe hazırlıklarına başlayan hükümetin düşen vergi gelirlerini artırmak için de vergilerde bir artışa gideceği tahmin ediliyor. Bu da ne yazık ki ciddi fiyat artışı anlamına geliyor.

Bu ay ilk olarak elektrik fiyatlarına zam için değerlendirme yapılacak. Eğer zam yapılırsa 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurun önemli bir tehdit edici unsur olduğunu belirterek, 29 Eylül Pazartesi akşamına kadar vakitlerinin olduğunu söyledi. Elektrik ve doğalgaza kurun etkisiyle zam ihtiyacı arttı. Elektrik fiyatları 3 ayda bir, doğalgaz fiyatları da her ay değerlendirmeye alınıyor. Bu yılki kuraklık nedeniyle elektrik daha çok doğalgaza bağlı üretilmek zorunda kalındı. Böylece kuraklık bir yandan gıda fiyatlarını artırırken bir yandan da enerji maliyetlerini yükseltti.

Ayrıca, harcamayı kısmak isteyen ve bunda başarılı da olan hükümetin bu uygulaması KDV ve ÖTV gelirlerinde düşüşe neden oldu. Bu kaybı karşılamak üzere büyük ihtimalle yeni bütçe yapılırken vergi gelirlerini artırmak üzere adımlar atılacak. Yurtiçinde satılan mallardan alınan ve bütçeye hemen etkisi olan dahilde KDV hem temmuz hem de ağustos aylarında geriledi.

Bütçe için önemli bir gelir kaynağı olan KDV’deki gerileme eğer yılın kalan aylarında devam ederse geliri artırmak için yeni vergi artış kararları almak kaçınılmaz hale gelecek. Ancak KDV’deki gerileme için KDV oranlarında bir artış söz konusu değil. Çünkü ürünlerden belli oranlarda KDV alınıyor. Ancak KDV’yi yükseltecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ürünlerinde bir artış yapılabilecek. ÖTV’deki artışlar da genellikle içki ve sigara üzerinden yapılıyor. Eğer artış bununla sınırlı kalırsa yalnız sigara ve içkiye zam gelir ancak akaryakıtı kapsayan bir artış söz konusu olursa o zaman akla gelecebilecek her ürene zam var demektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler