Zeytine Yağın, Üzüme Balın Düştüğü Gün

Urla bağ bozumu şenlikleri

Yayınlanma: 15.07.2015 - 16:12
Abone Ol google-news

Antik İonia'nın 12 kentinden biri, Klazomenai... Bugünkü adıyla Urla... Ahlak felsefesinin kurucusu sayılan, düşünce tarihinin önemli simalarından Sokrates'in öğretmeni Anaksagoras'ın, Nobel ödüllü şair Yorgo Seferis'in anavatanı... Neyzen Tevfik'in ney öğrenmeye karar verdiği, Necati Cumalı'nın en güzel eserlerini yazdığı, düşünürlerin, şairlerin ve ilklerin ilham kaynağı Urla Bağ Bozumu…
 
Bağ bozumu şenliklerinin Malgaca (Mal-kaça) Pazarı’nda yapılmasının anlamı Evliya Çelebi seyahatnamesinde, çarşının ortasındaki bir asmayı uzun uzun anlatır. Bu asma o güne kadar gördüklerine hiç benzememektedir. Tüm çarşıyı kaplayan bu asmaya her bağ sahibi yeni bir aşı yaparak, üzerinde çeşit çeşit üzüm oluşmasını sağlar. Bu işlemler uzun yıllar şenlik havasında sürer ve her yıl Ağustosta Bağbozumu şenlikleri bir geleneğe dönüşür. Bu geleneksel bayram 22 yıldır Urla “Bağbozumu Şenlikleri “ adı altında Ağustos ayında yapılmaktadır.
 
Üreticiler tarafından bölgenin kaybolan çeşitleri olan Urla Karası ve Gaydura’nın yeniden kazanım çalışmaları yapılırken, Urla’da Cabernet Sauvignon, Syrah, Nero d’Avola, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese, Petit Verdot, gibi İtalyan ve Fransız üzüm çeşitlerinin yanı sıra  Boğazkere ve Bornova Misketinin Türkiye’de ilk kez klon seleksiyonu çalışmaları başlatılmış.
URLA, çok eski bir yerleşim merkezi özelliğindedir. Tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanır. Sahip olduğu tertemiz denizi, kumsalları, çok eski dönemlere götüren tarihi kalıntılarıyla unutulmayacak bir tatilin kapılarını açıyor.
Geçmişteki ismiyle Vourla, yani Urla; iklimi ve toprağıyla bağcılığa oldukça elverişli bir ilçe. Fakat mübadele sonrasında ne yazık ki Urla’daki üzüm geçmişini kaybetmeye başladığından ,Urla’da unutulmuş bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak için ürün yarışmalarıyla desteklemek, yöreye özgü yemekleri, yemek yarışmalarıyla güncel tutmak için Bağ Bozumu festivali oldukça iyi bir fırsat  üretici’nin gönlünde. Sizde  bu bağ bozumu şenliklerinde hem İzmir’in masalsı bölgesi Urla’yı tanıyacak hem de Bağbozumu festivalinde yöresel lezzetlerin tadına varıp eğlenebileceksiniz.
 
Balçova üzerinden Urla’ya yönelirken, tarihi çok eski dönemlere kadar dayanan Urla Merkezde Antik yerleşim alanı olan Klazomenai Antik Kentini geziyor ve Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için 1865'te Klazomen (Urla) Tahaffuzhanesi (Karantina Binası),olarak Osmanlılar tarafından Fransızlara yaptırılan Karantina Adasına geçerek, yapacağınız kısa gezinin ardından Urla merkez’de Öğle yemeğinizi yöresel lezzetleri tadarak alabilirsiniz.
Festival için kurulan Malaca Pazarında üreticilerden tadımlar yapmak ayrı b ir keyif olsa gerek.
 
Urla’ya 15 Km mesafede  ilk adı Sıradam Nahiyesi olan ve 1913’te ismi Barbaros olan Eski Tarihi bir köye giderek, Barbaros Köyünde önce köy kahvaltısı ile mutlu bir güne hazırlanıyrosunuz. Köyde Taşmektep ziyareti yapıyor ve Emek Kültür ve Sanat evini gezerek, Batuhan Bozkurt tekniği ile kumdan resim yapımını izliyorsunuz. Urla sanat sokağında yürüyor,seramik atölyesini ziyaret ediyor,seramik yapım tekniklerini öğrenerek küçük bir deneme yapıyorsunuz
 
Şarap tadımı için Uzbaş şarapçılığa geçmeden önce Dünyanın 52 ülkesinden getirilmiş ve 2000 dönüm arazi üzerinde kurulmuş olan Türkiyenin en büyük Arberotumunu geziyor ve sonrasında Uzbaş bağlarına geçip, eğer üzümler toplanmaya müsait ise senenin ilk üzümlerinden topluyor ve üretim tesisine geçiyor fermantasyon ve üretim ile ilgili bilgi ediniyorsunuz. Daha sonra Çeşmealtına uğruyor meşhur Güvendik Tepesine çıkıyor İzmir Körfezi'ni gözler önüne seren ve muhteşem bir manzaraya hakim olan bu tepede vereceğimiz fotoğraf ve dinlenme molası ardından öğle yemeğinizi alıyorsunuz.
turumuzun sonunda, konuklarımızı havaalanına transfer edecek ve kendileri ile ileride yeniden görüşme umudunu taşıyarak vedalaşacağız.
 
Ege’nin toprağından fışkıran  şifalı suları ile büyüyen otları, bir çok medeniyete ev sahipliği yapan uygarlıkların kültürlerin birikimi ile yöresel mutfak ürünleri enfes lezzetlerin kaynağı olmuş  bu şirin beldede.
Urla’da Bir Bağ bozumu yaşarken, tadacağınız enfes tatları da sıralayalım.
 
Beğendik Çorba, Zeytinyağlı Enginar, Çalkama, Kabak çiçeği Dolması, Turçenik ,Hünkarbeğendi (Dana eti üzerine patlıcan beğendi),Enginarlı Pilav, Girit Böreği Tatlısı , Ev Limonatası, Katmer, Levrek, İç Pilavlı Tandır, Sakız Adasının sakızı ile yapılmış cevizli Keşkül
 
 
Zeytine Yağın, Üzüme Balın Düştüğü Gün.
GEZGİNDAMAKLARLA
URLA BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ
14-16 Ağustos, (3 gün / 2 gece)
Sadece 20 gezginin katılabileceği  Sıradışı menülerle kahvaltı ve yemeklerin de dahil olduğu
Bu paket programın ücreti Uçak dahil, 1395 TL
Detaylı bilgi için: www.gezgindamaklar.com  / Tel :  0216 348 53 90


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler