Zimbabve'de hükümet müzakereleri başladı

Zimbabve'de aylardır çıkmazda olan Ulusal Birlik Hükümeti müzakereleri için taraflar bugün bir araya geldi. Taraflar, iktidar paylaşımı için 15 Eylül'de imzaladıkları ilke anlaşmasını nasıl hayata geçireceklerini müzakere edecek.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 12:34
Abone Ol google-news

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve muhalefet liderleri Morgan Tsvangirai ile Arthur Mutambara, iktidar paylaşımı için 15 Eylül'de imzaladıkları ilke anlaşmasının nasıl hayata geçirileceğini müzakere etmek için biraraya geldi.

Harare'de başlayan müzakerelerin yapılacağı otele muhalefetten hemen önce gelen Mugabe, önceki gün uyarıda bulunmuş ve Tsvangirai'nin isteklerinden vazgeçmemesi halinde müzakere masasından kalkacağını söylemişti.

Tsvangirai'nin Demokratik Değişim Hareketi (DDH) ise bakanlık dağılımında meclisteki sandalye sayısını göz önüne almayan anlaşmayı kabul etmeyeceğini tekrarladı.

29 Mart'ta yapılan seçimlerde meclis çoğunluğunu elde eden DDH, 28 yıldır iktidarda bulunan Mugabe'ye karşı komplo kurmakla suçlanarak geçen aralıkta kaçırılan muhaliflerin serbest bırakılmasını istiyor.

DDH içindeki muhalif grubun lideri Mutambara da müzakerelere girerken, gazetecilere "Uzlaşma zamanı geldi. Esnek ve pratik olunmalı..." dedi ve DDH'nın isteklerini desteklediğini belirtti.

Mugabe ile Tsvangirai ise müzakerelere geçerken basına açıklama yapmadı.

Müzakereler, Güney Afrika lideri Kgamela Motlanthe, bölgesel arabulucu Thabo Mbeki ve Mozambik lideri Armando Guebuza'nın gözetiminde yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler