Ziyaretcileri hayran bırakan müze

Arkeoloji ve Etnografya ile Türk İslam Eserleri müzelerinde 24 bin civarında tarihi eser bulunuyor.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde yar alan 30 milyon yıl öncesine ait fosillerle güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit'e ait pişmiş toprak, kült gibi heykelcikler ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Müze gezmenin ayrı bir kültür olduğunu anlatan yetkililer, müzede yer alan eserlerle ilgili şu bilgileri verdi:''Arkeoloji ve Etnografya Müzesi iki bölümden oluşuyor. Arkeoloji bölümünde Paleontolojik döneme ait fosiller bulunuyor. Burada Edirne ve yakın çevresinde bulunan 3. zaman sonuna ait fil, gergedan ve at türünden hayvanların defans, çene kemiği, diş ve omurlarına ait parçalar sergileniyor. Ayrıca müzede günümüzden 30 milyon yıl önce Miyosen Dönemine ait fosillerle, diğer deniz hayvanları ve bitki fosilleri de yer almaktadır.Müzenin bahçesinde sergilenen Hacılar Dolmeni kazısında bulunan eserler, Lalapaşa Arpalık Dolmeni ve Taşlıcabayır Tümülüsü kurtarma kazılarında bulunan törensel kaplar, M.Ö. 1400-800 yılları arası Son Tunç-Demir Çağ başlarına ait kültürün belgeleri olarak sergilenmektedir.
İkinci bölümdeki eserlerin pek çoğunu 1971-1972 yıllarından beri devam eden Enez kazısı buluntuları oluşturuyor
.''

Yetkililer, müzede aynı zamanda klasik-Helenistik-Roma ve Bizans dönemlerine ait taş, bronz, pişmiş toprak ve cam eserlerin sergilendiğini, Enez Nekropolünde bulunan Güzellik ve Aşk Tanrıçası Afrodit'e ait pişmiş toprak Kült Heykelciklerinin turistler ve araştırmacıların dikkatini çektiğini belirtiler.

Mermer heykeller ve steller arasında bölgenin yerli halkı olan Traklara ait tanrılaştırılmış Trak Süvarisi tasvirli mezar stellerinin ise kentin geçmişine ışık tuttuğunu kaydeden yetkililer, müze bahçesinde yer alan Roma dönemine ait Lahitlerin, Osmanlı Dönemine ait yeniçeri mezar taşlarının da ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği eserler olduğunu söylediler.

Öte yandan, bu yılın ilk 7 ayında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni yerli ve yabancı 8 bin 763, Türk İslam eserleri Müzesi'ni ise aynı dönemde 11 bin 575 kişi ziyaret etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler