Ayşe Yıldırım

İHD, 30 gün gözaltı için AİHM’ye hazırlanıyor

21 Ağustos 2016 Pazar

FETÖ operasyonları nedeniyle emniyetlerde yer kalmayınca spor salonları devreye sokuldu. 1 Ağustos’ta Erzurum Karayazı’da gözaltına alınan 57 kişiden 55’i Erzurum İtfaiye Spor Salonu’nda tutuluyor.
HDP ve DBP yöneticileri ile tabanlarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 2 kadın emniyete götürülürken 55 erkek doğrudan spor salonuna götürüldü. 15 günlük keyfi gözaltının ardından savcı 16 Ağustos’ta grup grup ifadeleri almaya başladı. Şu ana kadar 7 kişi tutuklanırken kalan 50 kişi savcılık işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.
Dün itibarıyla 14 kişinin daha ifadesinin alınmaya başlandığını belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “30 günlük gözaltı süresini çok rahat bir şekilde uyguluyorlar” diyor.
Gözaltındaki kişilerden Felemez Ele’nin İHD Şube Yöneticisi olduğunu belirten Türkdoğan, durumu yetkililere bildirmelerine karşın bir sonuç alamadıklarını söylüyor.
Darbe girişiminin ardından gözaltılarda spor salonlarının kullanımına Nusaybin, Silopi gibi yerlerde tanık olduklarına dikkat çeken Türkdoğan, “Şimdi yaygın olarak kullanılıyor. Çünkü insanları koyacak yer kalmadı. Keyfi gözaltı yaparsanız emniyet almaz bu kadar insanı. Erzurum’da zaten FETÖ operasyonları olduğu için şubeler zaten diğerleriyle işlem yapıyorlar. Onun için kamu kurumlarına ait, spor müsabakası olmayan spor salonlarını kullanıyorlar” diyor.
Erzurum’da spor salonunda tutulan 55 kişinin doktor muayenesine de götürülmediğine, doktorun salona getirildiğine dikkat çeken Türkdoğan, işlemler için sadece bir savcının gönderilmesinin de gözaltı süresinin uzamasına neden olduğunu vurguluyor.
“Henüz bırakılan yok” diyor Türkdoğan ve devam ediyor:
“İstenirse işlemler dört günde bitirilebilirdi. Keyfiyet, rahatlık tanıyor. Bu insanlar 20 gündür gözaltında. Bir ay ceza alsalar cezaları infaz edilmiş olacak. Onun için de adli makamlar mutlaka bir suç bulmak için zorlayacaklar. Çünkü bu kadar uzun gözaltında tutup bırakırlarsa özgürlüğünden mahrum edilen insanlar tazminat davası açacaktır.”
4 Ağustos’ta KHK ile getirilen 30 günlük gözaltı süresine tedbir için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğunu anımsatan Türkdoğan, şöyle diyor:
“İki haftayı geçti hâlâ bir yanıt alamadık. AYM’nin bir an önce karar vermesi lazım. KHK ile getirilen 30 gün gözaltı süresi anayasaya, yasalara, kişi güvenliği ve özgürlüğüne, masumiyet karinesine, işkence ve kötü muamele yasağına aykırıdır.”
1 Eylül’e kadar AYM bir karar vermezse doğrudan AİHM’ye başvuracak Türkdoğan:
“Acele bir iş bu, tedbir gerektiren bir iş. Yaygın uygulandığı için makul sürede karar vermesi lazım. Vermezse AİHM’nin devreye girmesini isteyeceğiz.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları