‘Felsefeye özgürlük gerek’

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe” başlıklı ulusal kongre Antalya’da başladı. etkinlikler 5 Şubat’a kadar devam edecek.

Yayınlanma: 03.02.2023 - 04:00
‘Felsefeye özgürlük gerek’
Abone Ol google-news

Türkiye Felsefe Kurumu’nun (TFK), Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ile 1-5 Şubat tarihleri arasında düzenlediği “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Felsefe” başlıklı ulusal felsefe kongresi önceki gün Antalya Akra Hotel’de başladı.

Kongrenin açılış konuşmalarını Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akay Akıncı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Antalya AKEV Üniv. Rektörü Kamile Akgül, Antalya Bilim Üniv. Rektörü İsmail Yüksek, Akdeniz Üniv. Rektörü Özlenen Özkan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ve TFK Başkanı İoanna Kuçuradi yaptı.

BAŞKAN BÖCEK’TEN GÖNDERME

ANSİAD ve ATSO Başkanları kalkınmada kültür ve felsefenin önemine işaret ettiler. Rektörler ise bilimsiz felsefe felsefesiz bilim olmadan ilerleme ve evrensel sorunlara çözüm üretmenin mümkün olamayacağını vurguladılar. Başkan Öcal Oğuz, "Unesco'nun temel felsefesi barıştır. Düşünen insanlara ihtiyaç var" diyerek kongreye başarılar diledi.

ABB Başkanı Böcek hoş geldiniz konuşmasında, “Antalyamızda birçok konuk ağırladık. Ancak bu kadar çok kıymetli bilim ve felsefe insanını bir arda görmüşken; ‘Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistomolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım’ ifadelerini de tartışacağınızı tahmin ediyor ve bu konuda doğru bir çözüme ulaşmanızı diliyorum” diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de gönderme yaptı.

‘SEBAT YETMİYOR, İNAT LAZIM’

Kongre Başkanı Kuçuradi, “Düşünce dünyasında bir amacın gerçekleşmesi uzun zaman alıyor ve sebat yetmiyor, inat istiyor” diyerek hem TFK’nin ulusal ve uluslararası düzeyde felsefeye katkılarını hem de beş ana kategorideki kongre programını özetledi. Kuçuradi, “Cumhuriyet olan bir devletin yurttaşı isek, o devlet hepimizin ve her birimizindir. Bu kamusal olan her şey için de böyledir... Bunun olabildiğince gerçekleşmesi, yani insan haklarını temel alan bir anlayışla çalışan kamu görevlilerinin olabilmesi felsefe, etik ve insan hakları eğitimini gerektiriyor” diyerek insan hakları temel alınarak teşkilatlanmanın gereğine işaret etti.

ANSİAD Küçük Felsefe Okulu Kurucusu ve TFK Yönetim Kurulu üyesi Yusuf M. Örnek’in yönettiği bu oturumda Kaan H. Ökten, “Türkiye’de Varlık Felsefesi” ve TFK Başkan Yrd. Betül Çotuksöken, “Türkiye’de İnsan Felsefesi” başlıklı sunumlar yaptı.

Oturumda Kaan H. Ökten, “Türkiye’de Varlık Felsefesi” ve TFK Başkan Yrd. Betül Çotuksöken, “Türkiye’de İnsan Felsefesi” başlıklı sunumlar yaptılar. Ökten felsefenin öğretim ve araştırma alanı olarak Türkiye’deki serüvenini varlık, Çotuksöken ise insan felsefesi bağlamında özetleyen konuşmalarında emeği geçen felsefecileri hatırlattılar. Çotuksöken, “Bu toplantının Cumhuriyetin kazanımlarıyla ivmelenen, kişi-kurum birlikteliği olan sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenmiş olması, itici gücün yine ağırlıklı olarak üniversitelerde olması son derece önemlidir. Farklı kuşakları bir araya getiren insan felsefesi çalışmaları Türkiye’deki felsefi söylemin en güçlü sesidir” diyerek konuşmasını noktaladı. *


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler