Kayıtdışı çalıştırmaya davetiye!

Türkiye’de sayıları yaklaşık 2 milyon kişi olarak tahmin edilen mevsimlik tarım işçileri ile ilgili yeni genelge, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak genelgede, bu şekilde çalışanların en temel sorunlarından sigortasızlık ve kayıtdışına yönelik kapsamlı bir çözüm yer almadı.

Yayınlanma: 28.04.2024 - 04:00
Kayıtdışı çalıştırmaya davetiye!
Abone Ol google-news

Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili yeni genelge dün yayınlandı. 2017 yılında yayınlanan eski genelge ise yürürlükten kaldırıldı. Genelge ile “geçici yerleşim alanları” yeniden düzenlendi. Bu alanlarda zorunlu ihtiyaçları karşılamak amaçlı eklentiler dışında hiçbir geçici veya kalıcı yapıya valiliklerce harcama yapılmayacak. Geçici yerleşim alanları ile mevcut yollar arasındaki bağlantının sağlanması dışında ulaşım altyapısı oluşturulmayacak. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerinin devamı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacak. Çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla karşılanacak. Önceden olduğu gibi mevsimlik tarım işçilerini taşıyan karayolu araçlarının 00.00-06.00 saatleri arasında şehirlerarası yolculuk yapmamaları sağlanacak. Valiliklerce geçici yerleşim alanlarının korunmasına ve asayişin sağlanmasına yönelik gerekli önlemler alınacak. Kolluk kuvvetlerince gece ve gündüz düzenli aralıklarla güvenlik amaçlı devriye faaliyetleri yürütülecek. 

'BİLGİLENDİRECEKLER' O KADAR

Mevsimlik tarım işçilerinin temel sorunlarından birisi de sigortasız, kaçak işçi olarak çalıştırılmak. Ancak genelgede bu soruna yönelik kapsamlı bir çözüm yer almadı. Eski genelgedeki önlemler tekrar edilmekle yetinildi. Genelgeye göre, çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince, işverenlerin mevsimlik tarım işçilerini özel istihdam büroları veya Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı tarım aracıları aracılığı ile istihdam etmelerine yönelik “tanıtıcı ve teşvik edici faaliyetler” gerçekleştirilecek. Çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri ve sosyal güvenlik il müdürlüklerince, işçilerin çalışma ve sosyal güvenlikleri açısından mevcut durumlarının iyileştirilmesi ve sosyal güvenliklerinin sağlanması için gerekli “bilgilendirme faaliyetleri” ile iş ve işlemlerinde gerekli kolaylık sağlanacak. Çocuk işçiliği riskini ortadan kaldırmak amacıyla mevsimlik tarım işçilerine, tarım aracılarına, tarla veya bahçe sahiplerine, işleticilerine ve işverenlere yönelik faaliyetler yürütülecek. Valilikler, hazırladıkları eylem planında yer alan faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca gönderilen ödenekten, üniversiteler ve başvuru tarihi itibarıyla en az üç yıldır faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik projelerine maddi destek sağlayabilecek.

'UYUŞMAZLIĞI' KURUL ÇÖZECEK!

Mevsimlik tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında, o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarlar, işçi, tarım aracısı ve işveren temsilcilerinin katılımıyla, “İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu” oluşturulacak. İşveren/aracı ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların öncelikle il ve ilçelerde kurulacak izleme kurullarında çözümlenmesi sağlanacak. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler