Kuraklık korkutuyor

Anadolu'da kuraklık arpa ve buğdayda erken sararmayı başlattı. Ziraatçiler, boru fiyatların da artmasıyla çiftçinin tarlasını sulamakta daha da zorlandığını belirtti. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Acil su lazım” dedi.

Yayınlanma: 17.04.2024 - 04:00
Kuraklık korkutuyor
Abone Ol google-news

Kurak geçen mart ayının ardından nisan ayında da yeterli yağış olmadı. Oysa arpa, buğday, yulafta bahar yağmurları gelişim için çok önemliydi. Sulu tarım yapılabilen arazilerde çiftçi tarlasını suluyor. Ancak Anadolu’da birçok noktada sulu tarım yapılamıyor. Sulu tarıma geçmek isteyenlerin ise tarlasına boru döşemesi gerekiyor. Boru fiyatlarının ise geçen yıla göre ikiye katlandığına dikkat çekiliyor. Mandallı boru fiyatları 164 liradan (5 metre) başlıyor, büyüklüklerine göre 5 bin lirayı (6 metre) bile aşıyor. Sulu tarım olanağı olmayan araziler için ise tek çare yağmur.   

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, kuraklığın aslında yeni bir konu olmadığını, iklim değişikliği ile yıllardır yaşandığına işaret etti. Şu anda Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu dışında bütün yerlerde kuraklık sıkıntısı yaşandığına işaret eden Demirtaş, nisan sonuna kadar da önemli bir yağış beklenmediğine dikkat çekti. Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nisan ayının kurak geçtiğini belirten Demirtaş, “Seli herkes yağmur yağdı sanıyor. Oysa sızma olmayınca su akıp gidiyor” dedi. Demirtaş, bu yıl buğdayda 20 milyon ton üretim tahmin edildiğini söyledi. Gerçekleşmenin ne kadar olacağının ise bilinmediğine dikkat çeken Demirtaş, “Tarlalara şubat, martta üst gübre atıldı. Üst gübre atıldığı için daha çok suya ihtiyaç var. Ancak malesef mart, nisan aylarında yeterli yağış gerçekleşmedi” değerlendirmesini yaptı. Arpa, buğdayda sararmalar olduğuna işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:

“Acil yağmur lazım. Geçtiğimiz yıllarda üretim buğdayda 16-17 milyon tona kadar düşmüştü. Şu anda tahmin yapabilmek zor. Nisan sonuna kadar yağmur yağmazsa kuraklık kendini iyice gösterir. Tüm tahıllarda üretimde düşme olur.”

Demirtaş, üretimde yetersizlik nedeniyle gıda enflasyonunun yüksek olduğunu vurgu yaptı. “Bu faizle, bu mazotla, bu girdi maliyetleriyle üretim zor” diyen Demirtaş, mazotta verginin yüzde 38.5 olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu fiyatlarla çiftçi nasıl başetsin ? Çiftçiler bizde korumasız” diye konuştu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler