'Sol' Artık Yok!

04 Aralık 2011 Pazar
\n\n\n

Gelecek mutlak sosyalizm

\n

Sol adlı gazetenin son sayısını okuyorum. Eşitlik ve özgürlük mücadelesinin gazetesidir diyen bu gazete, artık çıkmayacak. 386 sayı çıkmış, ama Türkiye Komünist Partisinin kongresinde yayınına son vermiş.

\n

Son sayının kapağında parti kongresinin fotoğrafı da var. Orak-çekiçli sahnede konuşmacılar, kalabalık bir dinleyici kitlesi...

\n

Türkiye kapitalizmi ve uluslararası sermaye önemli bir dönemeci aldı. TKP 10. Kongresi 2. cumhuriyet olarak tanımladığı yeni statükonun yıkılmasının, tarihsel bir zorunluluk ve görev olduğunu saptıyor ve sosyalizmin güncelliğinin altını çiziyor, AKP ve onun arkasına geçmiş tam bir düzen cephesi, Lale Devrini sürerken komünistler kapitalizmin kaçınılmaz yıkılışı için iradelerini tazeledi.

\n

Uzun yıllar gizli çalıştı bu parti... Adı yoktu, ama yandaşları vardı. Zaman zaman başka adlarla ortaya çıktı. Ama hep gelecek, mutlaka sosyalizmin görüşünü savundu.

\n

***

\n

AKP gibi bir partinin on yıllık döneminde Sol adlı bir gazetenin, hem de TKPnin organı olarak yayımlanması, hiçbir takibata uğramaması oldukça şaşırtıcı değil mi? Bunu, AKP iktidarının iyi niyetine mi, yoksa böyle bir partinin tehlikesiz oluşuna mı bağlamalı? Her seçime girdi TKP, başka adlarla sol partiler de girdi. Ama aldıkları oy ya bir, ya iki, üç!.. Yüzde elli oyla tüm Meclisi dolduran bir parti, niye korksun TKPden?..

\n

***

\n

Böyle bir partinin var oluşu demokrasinin gereğidir. Ama Türkiyede başka bir demokrasi uygulaması var: Tek adam yönetimi! Tüm yönetim AKPnin, daha doğrusu tek liderin elinde. Komünizm, sosyalizm gibi ideolojilerden korkmaması bir bakıma bilgisizlikten ya da umursamazlıktan! Bir yanda Türk ordusunun nice paşasını birtakım suçlamalarla içeri alıyor! Sayısı yüze varan aydını, gazeteciyi de... Kendisini eleştirenlere nefes aldırmıyor, ama Sol adlı bir sosyalist gazetenin serbestçe yayımlanmasına ses çıkarmıyor!..

\n

Peki niye kapanıyor Sol?

\n

Ama gazeteyi alan, okuyan az! Bu da AKPnin hoşgörüsünün nedeni!..

\n

***

\n

Ben Solu ilgiyle izliyordum. Sokaklarda pek satılmıyor. Uzun yıllardır yasaklanan bir parti ve yayınlarının AKP gibi bir sağ parti döneminde çalışma olanağı bulması da garip bir olay değil mi?

\n

Solun başına gelen bizi biraz düşündürmemeli mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları