Erdost'u Okurken...

07 Ağustos 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Ataçın Dil Kurumundaki odasında tanışmıştık. Veteriner fakültesi öğrencisi idi. Ama gerçek bir edebiyat tutkunu... Fakülte arkadaşı Orhan Duruyla birlikte gelmişlerdi.

\n

Muzaffer Erdosttan söz ediyoruz. Yazar, şair, eleştirmen, düşün adamı...

\n

Yalnız yazdıklarıyla değil, yayıncı olarak bizlere, daha doğrusu yeni kuşaklara bilgiyi, görgüyü, yaşamayı, daha doğrusu gerçek bir insan olmayı öğreten kitaplarıyla...

\n

Hangi kitaplar mı?

\n

Türkiyeye Kefen Biçenler”, “Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı İmparatorluğunda Mülkiyet İlişkileri”, “12 Eylülün İki Yüzü”, “Bilim ve Yazın Arasında”, “Bilim ile Yazın Arasında”, “Şiirin Dönüşü.

\n

Bunlar Muzaffer Erdostun yayımladığı yapıtlar... Dahası da var. Dahası da olacak. Duyan, düşünen, yorumlayan, anlatan, öğreten, aydınlatan bir kafa, yaşadığı sürece arayacak, bulacak, bulduracak!

\n

***

\n

Muzaffer Erdostun bir adı da, Muzaffer İlhan Erdosttur. 12 Eylül diye andığınız olayın çirkin bir oyunudur bu ad değişikliği! İlhan Erdost gidince, götürülünce, hem de çok acı, çok çirkin bir kanlı devlet cinayetinin kurbanı olduğu için, İlhanı kendi adına katmıştı Muzaffer Erdost... Korkunç bir şeydi, devrimci İlhanın göz göre göre öldürülmesinin acısı bugünlere kadar yaşandı. Erdost kardeşlerle birlikte bizler de yaşadık, yaşıyoruz...

\n

***

\n

Ben Erdostun edebiyatla, şiirle ilgili kitabından söz etmek için yazıya başladım. Başlamak istedim. Çünkü Muzaffer İlhan Erdost İkinci Yenidiye adlandırılan bir akımın öncüsü, savunucusudur. Cemal Süreya, İlhan Berk, Ece Ayhanların, Türk şiirinde açtıkları değişik bir yolun yorumcusu!

\n

***

\n

Muzaffer İlhan Erdost gerçek bir devrimci. Toplumun değişmesinden, gerçek bir demokrasiye dönüşmesinden yana bir devrimci... Böyle bir kişinin İkinci Yeni adı verilen bir şiir anlayışından yana olması, kimine göre şaşırtıcıdır!..

\n

Oysa sanatla yaşam bir bütündür. Şiirlerdir toplumda bir değişim, bir yücelme yaratabilen... Erdostun şiirinin U Dönüşündeki yazıları okuru değişik duyarlıklara götürüyorsa, bu anlamlı tutarlılıktan...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları