İzmir'e Çılgın Proje!..

03 Mayıs 2011 Salı
\n

\n

Memlekette bir çılgınlıktır gidiyor...

\n

Kanal İstanbuladıyla açıklanan çılgın projeninardından iktidar, sıranın İzmire geldiğini belirtmişti.

\n

Heyecanla beklemeye başladı İzmir!

\n

Başbakanın işaretinin ardından, onun İstanbul Belediyesinde, kabinede yakın arkadaşı, eski Ulaştırma Bakanı, AKP İzmir 2. bölge adayı Binali Yıldırım açıkladı:

\n

Tarih, 2 Mayıs...

\n

Bu arada kentte işadamından gazetecisine, yerel yönetimden sokaktaki yurttaşa kadar herkes kafa patlatmaya başladı.

\n

Ne olabilirdi İzmir için çılgın proje?

\n

İhtimal hesapları, tahminler...

\n

Kimi Çeşme Yarımadasını anakaradan kopardı; Urla-Sığacık arasına 27 kilometrelik derin bir kanal kazdı.

\n

Kimi fay kırıklarına aldırmadan Bostanlı-Üçkuyular arasını deniz altından tüpgeçitle, deniz üstünden köprüyle bağladı.

\n

Kimileri de körfeze ışıklı su oyunları merkezi önerdi, iyi mi?

\n

Bu projeler arasında Kordonda Mustafa Kemal Sahil Bulvarında, Karşıyakada Halil Rıfat Paşa sırtlarında, kenti sur duvarları gibi sarmalayan çirkin apartmanların en az yarısını yıkacak, kentin yarısını betondan arındıracak bir çılgınlık var mı diye meraklanmıştım doğrusu, yoktu...

\n

Herkesin çılgınlığı kendinededim, ne diyeyim.

\n

1 Mayısta bir yandan bayram coşkusu yaşayıp diğer yandan 1977’de Intercontinental Otelinden, Sular İdaresinin duvarından ateş açanların kimliklerini, onları görevlendirenleri, koruyanları sorgularken ertesi güne dair AKPden sızması olası haberlerdeydi kulağım...

\n

Derken İzmirliler 2 Mayısa çılgın haberleuyandı:

\n

Emniyet müdürlüğü organize işler bölümü ve mali polis, İzmir Büyükşehir Belediyesine operasyon düzenledi. Belediyenin eski ve yeni genel sekreteriyle yardımcıları, bazı daire başkanları ve belediyeye bağlı şirketlerin bazı müdürleri gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısının 50yi aştığı bildirildi. Son operasyonda savcılık raporları da dikkate alındı. Soruşturma içinde Büyükşehir Belediye Başkanı da var ancak gözaltına alınmadı...”

\n

Herkes şaşkındı... Büyükşehir Belediyesine yönelik çeşitli yönetimsel eleştiriler yapılıyordu; ama düne değin AKPli meclis üyeleri de dahil kimse ciddi bir yolsuzluk suçlaması yöneltmemişti.

\n

Kayseri ve Elazığ belediyelerindeki yolsuzluk savlarının gazete manşetlerinde yer aldığı bir süreçte neden İzmir, neden CHPli belediyeler?

\n

Sabah saatlerinde polisten ciddi bir açıklama bekledi Başkan Aziz Kocaoğlu.

\n

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, operasyonun zamanlamasından rahatsızlık duyduğunuaçıkça belirtiyordu.

\n

İlginçtir, Kocaoğlu ise gazetecilerin bu yöndeki sorularını, Ben rahatsız değilim; yargı, mahkeme karar almış onu uyguluyordiye yanıtlıyordu.

\n

Öğleden önce CHPlilerin belediye önünde iktidara karşı yığınsal protestoları sürerken il başkanı Tacettin Bayırın değerlendirmeleri çılgınlığa fener tutuyordu adeta:

\n

Demek ki AKPnin İzmir için hazırladığı çılgın proje buymuş, Türkiyenin en başarılı, en dürüst başkanına böyle bir çılgın proje uygulamakmış...”

\n

Kamu vicdanını sarsacak, örgütlü, organize bir yolsuzluk varsa elbet yapanlardan hesap sorulsun; ama yoksa, İzmir halkı bunu bir komplo gibi değerlendirirse seçimlerde iktidarın vay haline...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yaşasın Cumhuriyet 1 Ocak 2016
Sesler kısılırken... 25 Aralık 2015

Günün Köşe Yazıları