KomutaKademesini Yargı Şekillendirdi

05 Ağustos 2011 Cuma
\n\n\n

Yüksek Askeri Şûranın dün açıklanan kararları ne anlama geliyor?

\n

Bu YAŞ toplantısının bize göre en önemli sonucu TSKnin komuta kademesinin iddia edildiği gibi siyasi irade tarafından değil, aslında yargı eliyle şekillen(diril)miş olmasıdır. Şöyle ki:

\n

Kara Kuvvetleri Komutanlığına gelmesi güçlü olasılık olan Saldıray Berkin önü, Erzincandaki İrticayla Mücadele Eylem Planı davası ile kapatıldı. İnternet Andıcı davası sanığı Org. Nusret Taşdelerin önü kapatılarak EDOK Komutanlığına atanırken kendisinden daha kıdemsiz bir orgeneral 1. Ordu Komutanlığına atandı.

\n

Kara Kuvvetlerinde bu sene terfi edecek olan isim, 2017de Genelkurmay Başkanlığı şansını yakalıyordu. Terfi sırasında en üstte bulunan iki korgeneralden İsmail Hakkı Pekinin İnternet Andıcı, Korkut Özarslanın da Balyozdavaları nedeniyle önleri kesilince farklı isimler terfi şansı elde etti. Bunlardan birinci sırada terfi eden Hulusi Akar, 2017-2019 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığının en güçlü adayı haline geldi.

\n

Hava Kuvvetleri Komutanlığında ise bu şûrada kuvvet komutanı olması beklenen Org. Bilgin Balanlının önü Balyozdavası ile kesildi. Balanlı ile birlikte Hava Kuvvetlerinde Korcan Pulatsu ve Ziya Güler de aynı dava nedeniyle tutuklanınca geriye kalan tek isim olan Mehmet Erten terfi ettirilerek kuvvet komutanlığına atandı.

\n

Deniz Kuvvetleri Komutanlığında kuvvet komutanı atamasında sürpriz yaşanmazken bir sonraki komutan adayı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Balyoz davasından tutuklanınca, bu yıl oramiralliğe terfi eden Nusret Günere komutanlık yolu açıldı.

\n

Koşaner gitti ama \t\tyine uzatma çıktı

\n

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının tutuklu subayların durumunu protesto amacıyla istifa etmelerinin ardından hükümete yakın çevrelerdeki beklenti, Balyoz, İnternet Andıcı ve İrticayla Mücadele Eylem Planıdavalarında haklarında iddia bulunan isimlerin tamamının TSKden emekli edileceği yönündeydi. Ancak şûrada geçen yılki uygulama sürdürülerek bu isimlerin görev sürelerinin uzatılmasına karar verildiği anlaşılıyor.

\n

Tutuklu subayların emekli edilmesi talebine direnen eski komuta kademesinin istifası sonrasında, Başbakan Erdoğanın yeni Genelkurmay Başkanına karşı aynı ısrarı sürdürmemesi, AKP iktidarının içeride ve dışarıda çok iddialı olduğu demokrasi savunuculuğunda ne kadar samimi olduğunun göstergesidir.

\n

Başbakan’ın \t\tkazancı ne oldu?

\n

Şûra kararlarına baktığımızda, yargı eliyle önü kesilenler dışında genel olarak teamüller eskisi gibi işlemiş gözüküyor. Bunun tek istisnası Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Günerin kıdemine uygun olmayan bir göreve atanması. Onda da hükümet ya da Başbakan Erdoğan değil, şûra çalışmalarının onay makamı konumundaki Cumhurbaşkanı etkili olmuş durumda.

\n

Tutuklu subaylar için geçen yıllarda olduğu gibi yasada belirtilen esaslara uyuldu. Başbakan, şûra sonrasında Balyoz ve diğer davalarda ismi geçen isimleri açığa alarak kendini kanıtlamak isteyebilir. Ama bunun da Genelkurmay Başkanlığı ve komuta kademesince değil, bizzat kendi ekibinden olan Milli Savunma Bakanı eliyle her zaman yapılabilecek bir işlem olduğu unutulmamalı.

\n

Bu durumda, tarihi istifalara sahne olan YAŞın Başbakan Erdoğan için, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başında resmen atanmış bir Genelkurmay Başkanı bulunmazken çekilmiş tek kare fotoğraftan başka bir anlamı yoktur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları