MHP ve BDP'den Kılıçdaroğlu'na tam destek

14 Ekim 2011 Cuma
\n\n\n

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Deniz Fenerisoruşturmasında dönemin İçişleri Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a yönelik köstebeksuçlamasına diğer muhalefet partileri MHP ve BDP nasıl bakıyor?

\n

‘Çorap söküğünün başı’

\n

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dünkü görüşmemizde önce bunlar buzdağının görünen kısmıyorumunu yaptıktan sonra şu değerlendirmeyi yaptı:

\n

Neyse dönen pislikler ortaya çıkmalı. Bu çok büyük skandaldır. Konuşulanlar buzdağının görünen kısmıdır sadece. Bunun gibi Avrupada inanılmaz para toplayan örgütler var. Milli Görüş döneminden bu yana hep vardı. AKPnin yaptığı, bunları kurumsallaştırmak oldu. Buradan çok büyük mali destek elde etti. Büyük sermaye, şirketler, medya kurdular. Tüm kaynak işte o tür yerlerden geldi. Fakat bugüne kadar hiçbiri ispatlanamadı. İşte, Deniz Feneri meselesi bu çorap söküğünün başıdır.

\n

‘Patlarsa hükümeti götürür’

\n

Deniz Feneri davasının başına ne büyük dert açabileceğini AKP’nin de çok iyi bildiğini vurgulayan Demirtaş, O yüzden telaşlılar, o yüzden çok ciddi riskleri göze almış durumdalar. Üç yıldır bir şey olmamışken ne oldu da tutuklamalar başlayınca bir anda savcılar görevden alındı? Ya tümden kapatıp örtecekler -nitekim savcıların tamamını görevden alarak bunu bir defada yapmaya çalıştılar- ya da bu iş patladığında hükümeti götürebilecek kadar büyük bir rezalet ortaya çıkacak. Bunu basit bir mesele gibi göstermeye çalışıyorlar ama ben konunun büyüyeceğini sanıyorumdiye devam etti.

\n

‘Savcılar konuşmalı’

\n

BDP’nin, Deniz Feneri dosyasının üzerine gidilmesi düşüncesiyle Meclis’te verilen tüm araştırma önergelerini desteklendiğini anımsatan Demirtaş, bu taleplerin AKP’nin oylarıyla reddedilmesi nedeniyle Meclis mekanizmalarının çalıştırılamadığına dikkat çekti. Konuyla ilgisi olan herkese görev düştüğünü, bildiklerini kamuoyuna açıklamaları gerektiğini belirten Demirtaş, özellikle de görevden alınan üç savcıya çağrıda bulundu. BDP lideri, Bu savcılar bu işin ne olduğunu biliyor. Gerekirse istifayı göze alarak ne biliyorlarsa, ellerinde ne varsa kamuoyuna açıklamalıdırlardedi.

\n

MHP: Atalay ayrılmalı

\n

CHP ve MHP, AKP’ye karşı mücadelelerinde öteden beri farklı politikalar izler. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçiminde, anayasa değişikliği sürecinde ve son olarak tutuklu vekillerin durumunun kamuoyunun gündemine getirilmesinde bu görüntü yaşanmıştı. Acaba mesele Deniz Feneri olunca, bu görüş ayrılığı sürüyor mu? MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’dan aldığım izlenim tam tersi yönde. MHP’nin bu konudaki tutumunun net olduğunu belirten Şandır, Kılıçdaroğlu’na şu sözleriyle tam destek verdi:

\n

Bu hükme bağlanmış bir yolsuzluk dosyası. Tüm iddia ve ithamlar da doğrudan hükümeti gösteriyor. Sayın Kılıçdaroğlunun iddiaları ciddiye alınmalı. Sayın Beşir Atalayın çevresindeki insanların kendisinden habersiz böyle bir gayret içine girmeleri mümkün değil. Girmişlerse de ayrı problem. Sayın Atalay hem soruşturmanın selameti hem de topluma saygının gereği görevinden ayrılmalıdır. Bir yandan delil karartacağı gerekçesiyle insanları üç-dört yıl içeride tutarken diğer yandan delil karatılmasını talep eden bir Bakanın Türkiyeyi yönetme hakkı yoktur.

\n

\n\n\n

CHP’de Abant sonrası strateji

\n\n\n

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleriyle Abant kampı sonrasındaki ilk grup toplantısında yeni anayasa tartışmasına girmemesini, gündemin AKP tarafından belirlemesini önleme yönündeki yeni stratejinin ilk işareti olarak değerlendirmiştik bu köşede. Ankara büromuzu ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da bu gözlemi doğrulayarak CHP tabii ki sivil anayasa yapımına katkı sunacak. Ancak vatandaşın öncelikleri ilk sırada olacaktır. Türkiyenin birinci meselesi terördür. İkincisi işsizlik. Üçüncüsü zamlar ve ekonomideki kötü gidiş. Biz de bu sorunların çözümü için siyaset yapacağız. Terörün bitmesi için gerekirse iktidarla işbirilği de yapacağız. Zamlara karşı da çok etkin muhalefet edeceğizdedi.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları