Altı kişi bir yıl boyunca bu kubbenin içinden çıkmayacak

NASA, Mars’a yapılacak insanlı uçuşlara başlayabilmek için gerekli simülasyon çalışmalarına başladı. İlk çalışmalardan biri Mars’a kurulacak yaşam ünitesinin içindeki hayatı simüle edecek.

Yayınlanma: 31.08.2015 - 11:12
Abone Ol google-news

NASA’nın çöle kurduğu küçük bir kubbenin içinde 1 yıl boyunca hayatlarına devam edecek olan bilim insanları, Mars’ta koloni kurmaya çalışacak olan ilk astronotların karşılaşacabilecek fiziksel ve psikolojik sorunları tespit etmeye çalışacaklar. Altı bilim insanı bunun için, NASA’nın Hawaii deki Mauna Loa yanar dağı üzerine kurduğu küçük beyaz kubbenin içinde yaşayacak. Görev için gönüllü olan bilim insanları, Fransız bir biyolog, Alman bir fizikçi, Amerikalı bir pilot,  bir mimar, bir doktor/gazeteci ve bir tarım uzmanından oluşuyor. Ancak bu ekip Mars’a gönderilecek ekip değil. Simülasyona katılan bilim insanları sadece sorunların tespiti için çalışacak. Yine de aralarından Mars’a gitmeye gönüllü olan çıkarsa NASA’nın kabul etme olasılığı da yüksek.


Deneklerin 1 sene boyunca içinde yaşayacakları kubbe ise 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde bir alandan oluşuyor. Bilim insanlarının dışarı çıkması yasak değil ancak bunun için gerçek uzay elbisesi giymek zorundalar ve bu kıyafetleri giyip çıkarmak için diğer astronotlarının yardımıyla yarım saatlik özel çalışma gerekiyor. Deneklerin ayrıca, kendi yetiştirdikleri yemekleri yemeleri gerekecek. Bu şekilde Mars’taki zor şartları simüle edecek olan NASA’nın astronotların psikolojik ve fiziksel durumlarını anlaması ve olası riskleri hesaplaması mümkün olacak.

2016 model Harley Davidson modelleri


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler