Hak arayan işçi sendikasız

Sınıf Tavrı Emek Araştırmaları Komisyonu'nun Kasım ayı İşçi Eylemleri Takip Raporu'na göre, eylemlere katılan işçilerin yüzde 74.5'i sendikasız.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 11:16
Abone Ol google-news

Sınıf Tavrı Emek Araştırmaları Komisyonu, İşçi Eylemleri Takip Raporu'nun ilkini yayınladı. Basılı yayınlardan ve sosyal medyadan derlenen bilgilerle hazırlanan raporda kasım ayında işçi eylemlerinin arttığı belirtildi.

Rapoda işçi eylemlerinin yüzde 69,1’inin ücret alamama ya da eksik yatırılan ücretler nedeniyle çıktığının gözlendiği kaydedilirken, ekonomik kriz nedenli daralma gerekçesiyle işten çıkartılma kaynaklı eylemlerin ikinci sırada yer aldı. Raporda, eylemlere katılanların yüzde 17,9’unun işten atılma nedeniyle eylemlere katıldığına dikkat çekildi.

EYLEMLERE KATILAN İŞÇİLERİN ÇOĞU SENDİKASIZ

Rapor, işçi sınıfının örgütsüz olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı. Rapoda özetle şu ifadelere yer verildi:

Kasım ayındaki eylemlerin çarpıcı sonuçlarından bir tanesi eylemlerin genel olarak kendiliğinden gerçekleşmesiydi. Eylemlere katılan işçilerin yüzde 74,5’i sendikasız bir biçimde eyleme başladı. Bu eylemlerin kaç tanesinin daha sonra sendikalı olarak yola devam ettiği bilinmiyor.

Eylemlere katılan tüm işçilerin yüzde 9,0’u Petrol-İş, yüzde 8’i Demiryol-İş, yüzde 2,4’ü Gıda-İş, yüzde 2’si TÜMTİS, yüzde 0,8 Nakliyat-İş, yüzde 0,6 Öz İplik-İş, yüzde 0,4 ise İYİ-SEN olarak kaydedildi.

Konfederasyonlar açısından değerlendirildiğinde ise toplam eyleme katılanların yüzde 21,2’si Türk-İş, yüzde 3,4’ü DİSK, yüzde 0,6’sı Hak-İş, yüzde 0,4 ise Bağımsız sendikalar olarak kaydedildi. Öte yandan, sendikalı işçiler arasında konfederasyonların yüzdesi değerlendirildiğinde, Türk-İş yüzde 83,1 ile açık ara önde. DİSK yüzde 13,2 Hak-İş yüzde 2,3 ve yüzde 1,4 ise bağımsız sendika olarak kaydedildi.

KURALSIZ ÇALIŞMANIN YAYGIN OLDUĞU SEKTÖRLERDE DAHA FAZLA EYLEM OLDU

Raporda işçi eylemlerinin en çok kuralsız çalışmanın yaygın olduğu sektörlerde yaşandığı vurgulanırken, "Eylemlere katılanların sektörel sınıflandırılması yapıldığında birinci sırada tekstil, ikinci sırada inşaat, üçüncü sırada ise ulaşım sektörleri bulunuyor." if adelerine yer verildi.

EN ÇOK EYLEM İSTANBUL'DA

Raporda eylemlerin coğrafi olarak yaygınlığına da yer verildi. Buna göre eylemlerin yüzde 30,43’ü İstanbul’da, yüzde 23,3’ü Adana’da, yüzde 17,5’i
Yalova’da gerçekleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler