‘Ya masa ya grev’

Zonguldaklı madenciler bugün Şemsi Denizer’in ölüm yıldönümünde grev kararını ilan edecek.

Yayınlanma: 05.08.2019 - 22:50
Abone Ol google-news

Hükümetle anlaşma sağlanamaması nedeniyle Zonguldaklı madenciler bugün grev kararını ilan edecek. Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “İstediğimiz rakamlar afaki rakamlar değil. Kabul edilemeyecek rakamlar değil. Krizi biz çıkartmadık. Ekonomideki sıkıntıyı çekecek olan da biz değiliz” dedi.

Olumlu adım yok
Bugün aynı zamanda Genel Maden-İş Sendikası’nın eski başkanlarından Şemsi Denizer’in ölümünün 20. yıldönümü.

Anlaşma sağlanamaması halinde de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile MTA’ya ait işyerlerinde 25 Ağustos’ta greve çıkacak. Türk-İş, 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 dönemi zam pazarlığında, hükümetten kamuda en düşük ücretin 3 bin 500 TL’ye yükseltilmesini, tüm çalışanlara seyyanen 300 TL zam, ilk altı ay için yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için enflasyon + yüzde 3 refah payı talep etmişti. Ancak hükümet 3 bin 500 TL altında brüt ücret alanlara seyyanen 60 TL brüt ve birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 4 zam önerdi. Hükümet daha sonra zam teklifini bir puan artırarak yüzde 6+4’e çıkardı.

Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil başkanlığındaki sendika heyeti dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda görüşmelerde bulundu. Yeşil, işveren kanadından şimdiye kadar hiçbir olumlu adım göremediklerini söyledi. “Hakkımız olanı istiyoruz. Ancak masada bitmezse de yasal süreci takip edeceğiz” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da “İnşallah bir kriz yaşamadan, grev aşamasına gitmeden ve Türkiye’de yeni bir kısım sorunlara fırsat vermeden masa başında toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını istiyoruz” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler