Nehirlerdeki su kirliliği korkutan seviyede: Yıllardır simsiyah akıyor

Ege’nin can damarı Büyük Menderes 4. seviye su kirliliği seviyesine ulaştı. Trakya’yı besleyen Ergene Nehri ise 4. seviyeden kurtulamıyor.

Yayınlanma: 09.08.2018 - 22:26
Abone Ol google-news

İstatistiklerin “Türkiye’nin en kirli üçüncü nehri” olarak belirlediği Büyük Menderes, dördüncü sınıf su kirlilik seviyesine ulaştı. Büyük Menderes’te kirlilik başta sanayi kuruluşlarının atıkları, maden tozları, deri ile tekstil işletmelerinin atıkları ile evsel atıklardan kaynaklanıyor. Nehri besleyen çaylar üzerine kurulan özel şirketlere ait HES’lerin de daha fazla kazanç düşüncesiyle nehre az su bırakması, hatta yağış azlığı ve sıcakları gerekçe göstererek hiç su bırakmaması da nehrin kendini temizlemesini engelliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2016 yılında Büyük Menderes Havzası Kirlilik Planı hazırlandı. Ancak bölgedeki çiftçilerin, meslek odalarının ısrarlarına karşın planın yaşama geçirilmesi için hiçbir somut atılmadı. Üstelik bakanlık, “endüstriyel nitelikli atık suların kontrolü amacıyla belirlenmiş olan önlemler tek tek ele alındığında, ortaya yüksek bir maliyetin çıkacağı öngörülmektedir” diyerek, buna “maliyeti” gerekçe gösterdi.

Meclis araştırsın

İnsan yaşamını doğrudan ilgilendiren bir konuda “maliyet” nedeniyle uygulamaya geçilmemesinin kabul edilemeyeceğini belirten CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Menderes havzasındaki kirliliğe bağlı artan sağlık sorunları için Meclis araştırması istedi. Bölgede kanser vakalarında artış olduğunu ileri süren Karaca, çözümün ertelenmesinin geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Yıllardır simsiyah akıyor

Istranca Dağları’ndan doğarak Trakya’nın ortasından Ege Denizi’ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine kötü kokular yaymaya devam ediyor.

Ergene’nin Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda, suyun 20 mikrogram siyanür, 10 mikrogram yağ ve gres, 112 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği belirlendi.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, yıllardır Ergene’de test ve incelemeler yaptıklarını, 4’üncü sınıf kirli su niteliğinin sürdüğünü söyledi. Nehrin kirlenmeye devam ettiğini anlatan İşbilen, “Devletin bu anlamda çalışmaları var ancak sıkıntısını 16 yıldır Uzunköprü halkı olarak çekiyoruz. Bu sıkıntıyı tarımda kullandığımız sudan çekiyoruz, insanların sağlıklarının bozulmasıyla çekiyoruz, çok sayıda kanser vakalarıyla çekiyoruz, sosyal alanda çekiyoruz” diye konuştu.

3 yıldır bekliyorlar

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven ise Ergene Nehri’nin Trakya’nın ‘dert damarı’ haline geldiğini söyledi. Nehrin her geçen gün çevresine kötü koku yaymaya ve kirlenmeye devam ettiğini anlatan Doğrugüven “2015 yılında nehirde balık tutulacağı ve yüzüleceği söylenmişti ama 2018 oldu, hâlâ simsiyah akıyor. Nehre atık bırakan fabrikaların atık tesislerini çalıştırması gerekiyor” dedi. Uzunköprülüler de ağır koku yayan nehrin bir an önce temizlenmesi gerektiğini söyledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler