Tabiat Parkı'na lunapark tehditi

Mezitli Belediyesi, Davultepe Tabiat Parkı'nı işleten şirketin park alanına düğün salonu ve lunapark yapacağı söylentileri üzerine harekete geçti

Yayınlanma: 10.08.2018 - 12:46
Abone Ol google-news

Deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanları arasında yer alan ve özel koruma bölgesi ilan edilen Mersin'deki Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı'nın, günübirlik turizm faaliyetleri için özel bir şirketin işletmesine verilmesi alanın doğal yapısının bozulacağı endişesini beraberinde getirdi.

Deniz kaplumbağaları üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Serap Ergene, sahilde bu sezon 138 yumurta bırakma alanı olduğunu belirtti. Ergene, sahilden kum alınması, bazı yerlere mıcır dökülmesi, şezlong ve duşkabin konulması nedeniyle deniz kaplumbağalarının olumsuz etkileneceğine dikkat çekti ve "Davultepe sahili, özel koruma bölgesi ilan edildiğinden bu yana en kötü sezonunu yaşıyor" dedi.

 Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın, tabiat parkı statüsündeki alanı 38 bin liradan ihaleye çıkardığını, bir firmanın 780 bin lira vererek ihaleyi aldığını kaydederek şunları söyledi: "38 bin liralık iş 780 bin liraya nasıl çıkar? İhaleyi alan firma, sahile giren insan ve araç sayısıyla yıllık 780 bin lirayı çıkaramaz. Ne yapacak bu durumda? Derme çatma yerler yapacak, bu yerleri dondurmacıya filan kiralayacak. Lunapark yapılacağı söylentisi yayıldı. O bölgeye lunapark yapılamaz. Bu söylenti üzerine biz devreye girdik ve bakanlığa yazı yazdık. Bakanlık ise inceleyeceğiz diye yazı gönderdi. İnceleyeceğiz demekle olur mu? Elinde şartname var. Açar bakarsın şartnamede hangi yapılaşmaya izin var, hangisine yok. Bunu takip edeceğiz. Düğün salonu yaptırabilecekleri söylentisi de var. Bizi by pass edip burada bir yapı yapmaya çalışacaklardır. Ama biz buna karşı çıkarız. Arazi Orman Bakanlığı'na ait olsa da karşı çıkarız."

Belediye olarak denetleme yetkisini kullanacaklarını söyleyen Tarhan, " Eğer bu alanda imar yapılacaksa, yapılaşma yapılacaksa bu arazinin milli park olduğu ve kaplumbağa üreme alanı olduğu dikkate alınacak. Burada ışık olmayacak, kum sertleşmeyecek, kaplumbağaların yumurta bırakmasının ya da yumurtadan çıkan kaplumbağanın denize ulaşmasının önünde engel olmayacak. Bu alanın işletmesini alan firma da bu şartları kabul ederek aldı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler