Ürküten tablo: Karbondioksit salımı 16 kat arttı

Avrupa Komisyonu ve Hollanda Çevre Değerlendirme Ajansı’nın son verilerine göre dünyayı en çok, yıllık 10.5 milyar ton karbondioksit salımıyla Çin kirletiyor. Bu kirlilikte Türkiye'nin payı yüzde1.

Yayınlanma: 26.08.2018 - 22:56
Abone Ol google-news

Avrupa Komisyonu ve Hollanda Çevre Değerlendirme Ajansı’nın son verilerine göre dünyayı en çok, yıllık 10.5 milyar ton karbondioksit salımıyla Çin kirletiyor. Çin aynı zamanda dünyada insan eliyle karbon salınımının yaklaşık üçte birine sebep oluyor. Dünyamız 1900’lerin başında 2 milyar ton karbondioksit gazı açığa çıkarırken 2018 yılına geldiğimizde bu miktar 16 kat artarak 36.2 milyar tona ulaşmış durumda.

Euronews’deki habere göre listenin zirvesinde sanayi üretiminin yüksek olduğu gelişmiş ülkeler göze çarpıyor. Çin’i 5 milyar tonu aşkın emisyon oranıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 3.5 milyar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri takip ediyor. Listenin ilk 10 sırasını oluşturan ülkeler sırasıyla Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore ve Kanada, Suudi Arabistan. Türkiye ise İngiltere’nin hemen ardından 18’inci sırada yer alıyor. Karbon salımı küresel ısınmaya neden olan sera etkisi yaratıyor.

Türkiye’nin payı yüzde 1

Bu sebeple dünya ülkeleri bir araya gelerek 12 Aralık 2015’te Paris Anlaşması olarak bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni ABD hariç kabul etti. Amaç gazların salımını azaltmak ve ısınmayı 2 derecede tutmaktı.
Listedeki ilk 10 ülke dünyadaki emisyonun yüzde 67.6’sını oluşturuyor. Türkiye gezegenimizde sera etkisi oluşturan gazların yüzde 1’ine sebep oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler