Tuz Gölü de kuruyor

Türkiye’nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, giderek küçülüyor.

Yayınlanma: 02.06.2019 - 23:03
Abone Ol google-news

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akköz, önlem alınmadığı takdirde gölün yok olabileceğini ifade ederek “Yağışlar bol olduğu zaman göl şişiyor ve etrafı genişliyor. Biraz büyüyor ama gerçek olan, göl sürekli kuruyor. Bunun sebebi besleyici kanalların kuruması, suyun gelmemesi, yeraltı suyunun tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle sürekli azalıyor olması. Göl kuruduğunda hiçbir kuş türü gelmez” dedi.

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için kapalı göl olma özelliğini taşıyor. Göl, ülkenin tuz ihtiyacını büyük bir oranda karşılarken kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı da birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. En fazla flamingoların bulunması nedeniyle göl adeta flamingo cennetine dönüşüyor.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akgöz, Tuz Gölü’ndeki suyun, kapalı göl yapısından dolayı buharlaşarak kaybolduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Su buharlaşırken geriye tortular içindeki minareller kalıyor. Geçmişte Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyordu. Şimdi ise yüzde 40 ila 60 seviyelerinde seyrediyor” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler