Tren faciası 'geliyorum' diyor

Menfezin altından geçen atık balçığı, betonu ve demiri eritebilir.

Yayınlanma: 04.12.2019 - 02:00
Tren faciası 'geliyorum' diyor
Abone Ol google-news

Kırklareli’nin Lüleburgaz’a bağlı Ovacık köyünde şikâyetler üzerine incelemelerde bulunan Kırklareli Kent Konseyi, Trakya Platformu Kırklareli Yürütme Kurulu üyeleri, bölgedeki çevre kirliliğinin tren hattında, 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu faciası benzeri yeni bir kazaya neden olabilecek boyutlara ulaştığını tespit etti.

Hatta bulunan menfezin altının balçıkla dolduğuna dikkat çeken Ovacık köyü muhtarı İlyaz Tokatlı, Lüleburgaz Kaymakamlığı’na başvurarak “Endişeliyiz. Çorlu tren faciası gibi bir facia yaşamayalım” uyarısında bulundu. Bölgeyi gezen CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan da yetkilileri bir an önce tedbir almaya davet etti. 

Köylüler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri kirlilikle mücadelelerini duyurmak için geçen günlerde Ovacık Köyü Muhtarlığı’nın çağrısı üzerine söz konusu alanda toplandı. İnceleme gezisi sırasında yurttaşlar ağır koku nedeniyle maske taktı. 

Ovacık Köyü muhtarı İlyaz Tokatlı köyün tarımla geçindiğine dikkat çekerek “Alanın yakınında bir hayvancılık tesisi var. 2 bin hayvanı var. Demiryoluna da yakın. Kirlilik oradan geliyor. Menfezi yeni değiştirdiler ancak hattın altı lağım oldu. Orası da çürüyecek. Zaten tren buradan yavaşlayarak geçiyor. Ayrıca bu kirlilik Ergene’ye de akıyor, köyümüze de zarar veriyor. Meralarda otlayan hayvanlarımıza ve doğadaki canlılar için tehlike arz ediyor” dedi. 

Ayrıca Tokatlı dün Lüleburgaz Kaymakamlığı’na da dilekçe verdi. Dilekçesinde köylülerin şikâyetleri üzerine bölgede incelemeler yaptıklarını anlatan Tokatlı özetle, “TCDD’nin yeni yaptığı köprü menfezini de içine alarak kirlilik bir gölet haline gelmiş durumda. Çorlu’daki tren faciası gibi bir olayla karşılaşma korkusu hepimizi tedirgin ediyor” ifadelerini kullandı ve gereğinin yapılmasını istedi. 

25 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de menfezin altındaki toprağın yağmur nedeniyle kayması sonucu tren raydan çıkmış, 25 kişi hayatını kaybederken 340 kişi de yaralanmıştı.

TEHLİKEYE AÇIK

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, “Çorlu tren faciası henüz sıcaklığını korurken bu tren yolu yeni tehlikelere açık hale geliyor. Demiryolu boyunca atık kanalı açılmış ve menfezin altı sıvı atıklarla dolu” dedi. 

MENFEZ BETONUNU ERİTİR

Bölgeyi gezen CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, atıkların içerisinde hayvan dışkısının da olduğuna dikkat çekerek özetle “Bu pisliğin zaman içinde menfezin betonunu eritmesi mümkün. Bu atıklar çevreyi kirletiyor. Komple Ergene’ye akıyor. Devletin buna mutlaka sahip çıkması lazım. Yoğun yağış ve sel durumunda büyük bir doğa katliamına yol açabilir, insanlarımıza zarar verebilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler