Büyükada’da ya çarşı ya cami

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 13 Şubat 2014’te aldığı Büyükada’ya cami yapma kararının ardından inşa edilecek ibadethane için yarışma açıldı.

Yayınlanma: 16.03.2015 - 07:16
Abone Ol google-news

Büyükada Çarşı Camii Derneği’nin açtığı yarışma tartışmayı da beraberinde getirdi. Mimarlar Odası yarışmanın kamusal fayda adına ciddi zafiyetler içerdiği gerekçesiyle jüriden çekildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, meslektaşlarına; Büyükada’nın sosyal ve kültürel dokusuna müdahale anlamını taşıyan cami projesi için açılan yarışmaya “katılmayın” çağrısı yaptı.

Büyükada Çarşı Camii Derneği, cami projesi yarışması için 7 Nisan 2014’te Mimarlar Odası’na başvurarak jüri talebinde bulundu. Mimarlar Odası, 30 Nisan 2014 tarihinde yapılan ana çağrıya yanıt vererek jüride yer alması öngörülen isimleri derneğe iletti. Ancak yarışmaya konu olan alan ile ilgili kamuoyuna da yansıyan bilimsel planlama kriterlerine yönelik kurumsal değerlendirmeler sonucunda kararını değiştirdi. Yarışmaların nitelikli ve sağlıklı çevre elde etmenin en önemli araçlarından biri olduğuna dikkat çeken mimarlar, Büyükada’ya cami için yapılan plan değişikliği sürecindeki sıkıntılar nedeniyle yarışmaya müdahil olmaktan vazgeçerek jürilikten çekildi.

 

Sosyal müdahale

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, mimarlara “yarışmaya katılmayın” çağrısı yaparak “Yeni düzenlemeye göre camilerin tütün ve alkol içilen mekânlara uzaklığı 150 metreden 100 metreye düştü. Çarşı içine cami yapmak ‘çarşı’nın buradan kaldırılması anlamına geliyor. Adalar turistik bir mekân. Bu değişiklik ile Ada’nın sosyal ve kültürel yapısının değiştirilmesi amaçlanıyor” dedi. Yılmaztürk, Adalar Belediyesi’nin cami için başka bir alan verme teklifinin dikkate alınmadığını, ısrarla çarşı içindeki parselin istendiğini de aktardı.

 

Belediye devre dışı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesini devre dışı bırakarak Büyükada, 6 Pafta, 27 Ada, 16 Parsel sayılı taşınmaz olan trafo binasını “dini tesis” alanı ilan etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler