Dilderesi kirlilikten simsiyah akıyor

Hava ve çevre kirliliği ile adı sık sık gündeme gelen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nden geçtikten sonra İzmit Körfezi'ne dökülen Dilderesi zehir taşımaya devam ediyor.

Yayınlanma: 04.08.2015 - 11:56
Abone Ol google-news

Yıllardır simsiyah akan, içerdiği kimyasallar nedeniyle hiç bir canlının yaşamadığı Dilderesi'nin kenarına geçen hafta kimliği belirsiz kişilerce dökülen kimyasal maddenin içeriği ve hangi kuruluş tarafından döküldüğü konusunda da hala açıklama yapılmadı.

Dilovası'nın içinden geçtiği hat boyunca kenarında otlayan ve su içen onlarca büyükbaş hayvanın telef olmasına neden olan Dilderesi ile ilgili sikayetler bitmiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmit Su Kanalizasyon İdaresi (İSU) Dilderesi'ni ıslah çalışması ve arıtma tesisi inşaatı başlattı. Ancak Gebze'den itibaren birçok organize sanayi bölgesinin yanından geçen ve sürekli olarak kimyasal atık bırakıldığı bilinen Dilderesi, kontrollerin yetersiz olması nedeniyle hala simsiyah akıyor. Arıtma tesisleri bitse bile, sürekli kimyasal boşaltıldığından bu noktaya kadar derenin kirli akmasanın önlenemeyeceği öne sürülüyor.

HİÇBİR CANLI YAŞAMIYOR

Şu anda hiçbir canlının yaşamadığı Dilderesi, çevresine ağır bir koku yayıyor. Kirli suyu ise, Dilovası İlçesi'nin Dilburnu mevkisinde, inşaatı devam etmekte olan Körfez Köprüsü'ne yakın bir noktadan İzmit Körfezi'ne dökülüyor. Uzmanlar da yıllardır Dilderesi'nin hem İzmit Körfezi, hem Marmara Denizi'ndeki kirlilikte etkin rol oynadığını belirtiyor.

KIYISINA DÖKÜLEN KİMYASAL MADDELER KORKUTTU

Geçtiğimiz hafta da Mimar Sinan Mahallesi sınırları içinde kalan özel ağaçlandırma bölgesinde Dilderesi'nin kenarına, ağır metal de içeren toz halinde kimyasal maddeler döküldü. Bir bölümü dereye de karışan bu maddelerin, geçtiğimiz aylarda İMES OSB Yolu kenarında çuvallarla toprağa gömülü olarak bulunan ve elle tutulduğunda eli yakacak derecede sıcaklık veren madde ile benzerlik taşıdığı görüldü.

Toz halinde olmasına rağmen oldukça ağır olan ve burada geniş bir alana da yayılan bu maddenin bir bölümünü, Kocaeli Çevre Müdürlüğü ekipleri ekipleri kamyonlara yükleyerek İzaydaş'a götürdü. Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ise, bu maddenin içeriği ve kim tarafından dökülmüş olduğu konusunda bilgi vermiyor. Çevre Müdürlüğü yetkilileri, diğer maddelerde olduğu gibi bu maddenin içeriğinin araştırılmakta olduğunu, şimdiden kesin birşey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

FOTOĞRAFLI

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler