Tarihi yarımadada büyük çıkıntı

İstanbul'un tarihi yarımadasının şekli, Yenikapı sahil dolgusu nedeniyle ciddi şekilde bozuldu.

Yayınlanma: 29.01.2014 - 16:52
Abone Ol google-news

Yenikapı'ya ait Google Earth'den çekilmiş bu fotoğraf Tarihi yarımadayla ilgili gerçeği gözler önüne seriyor. Ramazan Bedük'ün biristanbulhayali.com sitesinde dikkat çektiği görüntü, Yenikapı sahil dolgusunun Tarihi Yarımada'ya etkisini bu kez farklı bir açıdan sunuyor.

Bedük'ün notu şu şekilde: 

"Bu fotoğrafı Google Maps'i kullanarak az önce çektim. Yenikapı sahil dolgusu, tarihi yarımadanın denize doğru bir çıkıntı yapmasına neden olunca seyyahların detaylı bir şekilde tarif ettiği ve bir kartal gagasına benzettiği tarihi yarımadanın şekli bozuldu. Söz konusu dolgu sahası 1 milyon kişilik kapasiteye sahip, miting ve fuar alanı olarak kullanılacak." 


İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı projesi için Yenikapı İDO İskelesi ve balıkçı barınaklarının bulunduğu yerden, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önüne kadar olan alanda deniz dolduruldu ve yaklaşık 270 bin metrekare büyüklüğünde. Sürecin başlangıcında imar planlarına başta Şehir Plancıları, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası olmak üzere farklı kurumlar dava açmış, koruma kurulları ve kararları adres gösterilmiş fakat dolgunun 'sit alanına değil denize' yapılacağı gerekçesiyle kurul yetkisiz bırakılmış, plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bu şekilde geçirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon