Romalı karalahana

Roma Bostanı İnsanları, toprağa kışlık sebzeler ekti, hedef gıda ormanı.

Yayınlanma: 12.11.2016 - 22:10
Abone Ol google-news

İstanbul Cihangir’deki Roma Bostanı’na dün, kışlık sebzeler ekildi. ‘Roma Bostanı İnsanları’, saat 14.00’te buluşarak önce toprağı temizleyip gübrelediler, sonra da havuç, karalahana, marul, soğan ve maydonoz ektiler. Permakültür yani ‘sürdürülebilir yerleşim alanı’ olarak yaşatılan bostanda, elma, zeytin, erik, ayva, Trabzon hurması, iğde, nar ve incir ağaçları da var.

Sebzeler direniyor

Roma Bostanı’nın permakültür tasarımcısı Aybike Zengin, bostanı 2015 Mayıs ayından itibaren ektiklerini, bostandan dört mevsim ürün alabildiklerini söyledi. Bostanın en büyük sorununun çöp ve su olduğunu dile getirerek “Buranın, herkesin gelip ekip dikebileceği, vakit geçirecebileceği bir yer olmasını istiyoruz. Sebze yataklarının alt haznesinde depo görevi gören çakıl haznesi var. Sulama sonrası bu depoda su birikiyor. Bitkiler kökleriyle, toprağın devamlı nemli kalmasıyla suyu alabiliyorlar. Az olan suyumuzu bu şekilde değerlendirebiliyoruz” dedi. Bostanın meyvelerini ilk kez geçen yıl aldıklarını anlatan Zengin, “Ne diktiysek ürün olarak bugüne kadar bizimle beraber direne direne geldiler. Önemli olan burada hep beraber herkesin katkısıyla bir şeyleri yapmak” diye konuştu.

Beş yılda gıda ormanı

Roma Bostanı İnsanları’ndan Sevil Baştürk de beş yıl içerisinde kendi kendine yeten bir gıda ormanlarının olacağını belirterek, şunları söyledi: “Hiçbir şeyi değiştiremiyorsak bile en azından mahallemizin ekosistemini değiştirebileceğimizi göstermek istiyoruz. Ürettik, sokak çocuklarına yemek yaptık. Bostandan geçen herkesle bu ürünleri paylaştık.” Mahalleli Rana Söylemez ise “Kışlıklarımızı ekmek için geldik. Bir buçuk senedir yaz kış ürün alıyoruz. İstanbul’un böyle alanlara her zaman ihtiyacı var. Fethiye’de, çiftliği olan, bizimle bilgisini paylaşmak isteyen gönüllüler de bize destek oluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon