Balinanın midesinden 8 kilo plastik poşet çıktı

Tayland'da karaya vuran bir pilot balina tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Yayınlanma: 03.06.2018 - 10:23
Abone Ol google-news

Genç yaştaki bir pilot balina Tayland'da karaya vurdu. Songkhla kentindeki gönüllü çevreciler ve ThaiWhales isimli gönüllü balina koruma derneğinin aktivistleri tarafından kurtarılmaya çalışılan balina, tüm çabalara rağmen yaşamını yitirdi.

Tayland'ın güneyindeki Na Thap kanalında kıyıya vuran balinaya ilk müdahaleyi yapan sağlık görevlileri, balinanın ölmeden önce 5 adet plastik poşet kustuğunu ifade etti. 

Uzmanlar, balinanın midesinden çıkan 8 kilo ağırlığındaki plastik torbaların balinanın beslenmesini engellediğini belirtti. 

Yardıma gelen uzmanlar balinayı göneşten korumak için üzerine bir tente yerleştirip, yeniden yüzdürebilmek için teknelerle hayvanı sürüklemeye çalıştılar. 

Bir hafta boyunca sahilde yaşam mücadelesi veren balina kurtarılamadı.

Deniz biyoloğu Thon Thamrongnawasawat, AFP'ye verdiği mülakatta balinanın beslenemediği için yaşamını yitirdiğini ifade etti. "Midesinde 80 plastik poşet olan her canlı ölür" diyen uzman plastik poşetlerin balinanın yeterli gıdayı almasına engel olduğunu söyledi.

(Taylandlı görevliler balinanın midesinden çıkan plastik poşetleri kurutuyor)

Geçtiğimiz ay, doğada tamamen çözülmeyen plastiğin çevreye verdiği zararın boyutlarını ortaya çıkaran bir rapor yayımlanmış, 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı duyurulmuştu. 

Denizlerdeki plastik poşetler yüzünden her yıl yüzlerce deniz canlısının yaşamını yitirdiği biliniyor.

Aynı raporda 10 yıl içinde denizlerdeki çöp miktarının 3'e katlanacağı da belirtiliyor. Kullan-at kültürü" nedeniyle her yıl okyanusa en az sekiz milyon ton plastik giriyor.

Nisan ayında Tayland hükümeti plastik poşet kullanımına sınırlama getirmek için kolları sıvadı. 

Gri, kahverengi veya siyah renkelere sahip olan pilot balinalarda, erkeklerin boyu 8.5 metreyi, kiloları  3.5 tonu bulabilir. Dişilerin boyu ise 6 metreyi, kiloları 2.5 tonu bulabilir. Sürü halinde yaşayan kılavuz balinalar yaz aylarında Kanada'ya göç eder.

<haber-yatay:965387,970337,984989,988364>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler